Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia firar VM-titeln efter segern i Monza. Foto: TT

Sébastien Ogier tog sjunde VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fransmannen Sébastien Ogier som tog VM-titeln 2020, hans sjunde i ordningen, efter att ha vunnit VM-deltävlingen i Monza.

Han körde söndagens tre specialsträckor på säkerhet då VM-ledaren Elfyn Evans kanade av vägen på lördagen, och därmed i praktiken missade guldet.

Ogier, som vann VM sex gånger i rad 2013-2018, vann VM-avslutningen i Italien 14 sekunder före tvåan Ott Tänak, Estland, och 15 före Dani Sordo, Spanien.

– Jag är ganska glad. Det var en svår helg och vi tycker synd om Elfyn, sa Ogier efter tävlingen.

I söndagens två inledande specialsträckor hände inte alls lika mycket som tidigare i tävlingen. Förarna höll i stort sett sina placeringar.

Elfyn Evans, som ju brände VM-chansen på lördagen, körde skapligt på sträckorna, men det krävdes ett smärre under för att han ändå skulle kunna ta titeln till slut.

Avslutningen

Den sista specialsträckan blev inte heller speciellt dramatisk, även om det var spännande då minsta misstag kunde kasta om resultatlistan både för Monzarallyt liksom VM-tabellen.

Sébstien Ogier körde precis så säkert och snabbt som behövdes för att till slut säkra VM-titeln. Han blev sjua på sträckan men vann totalt 13,9 sekunder före Ott Tänak och 15,3 före Dani Sordo, som båda körde på säkerhet och inte brydde sig om andraplatsen. Båda är Hyundaiförare och ville inte riskera märkes-VM som nu säkrades.

Allra bäst på sträckan var japanen Takamoto Katsuta, som hade en besvärlig helg i övrigt och som inte hade något med toppen att göra.

VM-ledaren inför Monzarallyt, Elfyn Evans, gjorde vad han kunde och körde in som trea på sträckan. Men VM-bucklan, som var så nära inför helgen, slets ur hans grepp då bilen sakta kanade av vägen uppe i bergen på lördagen.

– Man kan alltid säga om. Men åker man av vägen så blir det så här, sa Evans efter målgång, walesaren slutade tvåa i förarmästerskapet bakom teamkollegan Ogier.

Med sina sju VM-titlar har Ogier nu två titlar upp till landsmannen Sebastien Loeb som körde hem VM nio gånger under karriären.

Topp tre i förarmästerskapet WRC 2020:

1. Sébastien Ogier 122 poäng

2. Elfyn Evans 114 poäng

3. Ott Tänak 105 poäng

Tidemand VM-tvåa efter Östberg

I WRC2 gjorde Pontus Tidemand en sämre 14:e sträcka där han tappade fyra sekunder på norrmannen Mads Östberg. Det tog han tillbaka med råge på den 15:e där han var snabbast, 14 sekunder före Östberg.

Pontus Tidemand, som vunnit tre VM-deltävlingar i år, gjorde sitt bästa för att ta upp norske Mads Östbergs 25 sekunders ledning under den sista specialsträckan för säsongen i WRC2.

Och kampen om WRC2-titeln blev spännande. Tidemand körde före Östberg och öste på medan norrmannen körde för att bara kunna ta sig i mål tillräckligt snabbt.

Tidemand rullade i mål med punkterat höger framdäck men fick ändå en bra tid, en knapp sekund sämre än Mads Östberg som vann den avslutade VM-deltävlingen och därmed knep mästartiteln i WRC2 före Tidemand.

– Jag är så glad. Helgen har varit svår och så mycket upp och ner. En riktig laginsats, sa Mads Östberg efteråt.

Enbart fyra poäng skiljde Östberg och Tidemand åt tillslut i VM-totalen.

– Farten har vi haft den här helgen men vi gjorde bort oss på däckval och tappade mer än en minut på det, men så är sporten. Men jag är glad att vara här, säger Pontus Tidemand efter målgång.

Solberg på pallen

19-åriga Oliver Solberg, nybliven guldmedaljör i junior-EM, avslutade också VM-säsongen med en pallplats. Solberg blev tvåa i WRC3 klassen bakom segrande norrmannen Andreas Milkkelsen och var också näst snabbaste R5-bil i startfältet.

– Att vara tvåa totalt är fantastiskt, säger Solberg.

Finländaren Jari Huttunen tog VM-titeln i  WRC3 och Solberg slutade där på en fjärdeplats totalt i mästerskapet

Kristensson Juniorvärldsmästare

Tom Kristensson och kartläsare Joakim Sjöberg är juniorvärldsmästare 2020.

Med sin tredje seger i årets VM-serie säkrades guldet.

Ifjol missade Kristensson guldet och slutade tvåa men i år kunde inget stoppa 29-åringen från Hörby som vann titeln i sitt sista år i JVM.

– Att få stå här och bli världsmästare, det är den bästa känslan i hela mitt liv, säger Tom efter att ha säkrat guldet.

Kristensson var tvåa i mästerskapet inför den sista deltävlingen men titelkonkurrenterna Sami Pajari och Martin Sesks körde tidigt bort sina guldchanser sluta. Sesk tog silver i mästerskapet och Pajari brons.

Resultat Monza WRC

1. Sébastien Ogier, Frankrike 2.15.51,0

2. Ott Tänak, Estland, +13,9

3. Dani Sordo, Spanien, +15,3

4. Esapekka Lappi, Finland, +45,7

5. Kalle Rovanperä, Finland, +1.11,1

6. Takamoto Katsuta, Japan,  +11.50,3

7. Elfyn Evans, Storbritannien, +20.12,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.