Oliver Solberg slutade sexa i Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg gjorde en stark insats i Svenska rallyt som för första gången kördes i Umeåtrakten. Han blev totalsexa, 5 minuter och 40 sekunder efter den finländske segraren Kalle Rovanperä.

– Han ska vara nöjd med sitt rally. Men om allt hade fungerat kunde han haft en pallplats, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Oliver Solberg inledde det Svenska rallyt väldigt bra och var med i den absoluta toppen. Under lördagen gjorde bland annat motorproblem att han tappade och under söndagen förstod man rätt så tidigt att han skulle sluta sexa.

– Den här helgen har varit jättebra. Första gången jag kör en WRC-bil hemma i Sverige. Det blir inte bättre än så, säger han.

Svenska rallyt 2022

Solberg visade en högstanivå som räcker till mot de allra främsta och därför var han överlag nöjd med sin prestation.

– Det blev inte det resultatet vi ville ha, efter lite otur med bilen. Men vi måste bara jobba hårt. Farten finns där, så vi måste bara jobba på och så kommer vi att komma dit.

Solbergs bästa placering i värstingklassen WRC är en femteplats från Monza ifjol. Helgens resultat var alltså hans näst bästa i karriären.

21-årige Rovanperä vann före belgaren Thierry Neuville och sin landsman Esapekka Lappi. Segern var finländarens tredje i karriären.

– Det här är en utmanare till VM-titeln, säger Kruse.

Britten Elfyn Evans var med i kampen om pallplatserna, men kraschade in i en snövall på söndagsmorgonen och var tvungen att bryta.

Resultat, svenska rallyt:

1. Kalle Rovanperä

2. Thierry Neuville +22,0

3. Esapekka Lappi +30,6

4. Takamoto Katsuta +2.19,4

5. Gus Greensmith +3.20,4

6. Oliver Solberg +5.39,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2022

Mer i ämnet