Ett A- och B-prov i de senaste dopningsbehållarna som ska användas under OS. Foto: TT Nyhtesbyrån

Efter avslöjandet – IOK tillsätter en utredning med WADA

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt två veckor kvar till OS i Pyeongchang har Internationella Olympiska kommittén stött på oväntade problem.

Igår avslöjade Uppdrag Granskning att de behållare som ska användas vid dopningskontrollerna i OS går att öppna för att manipulera innehållet.

IOK är bekymrat och har nu med hjälp av Wada tillsatt en utredning.

Efter Rysslands manipulering av dopningsprov i Sotji-OS 2014 infördes nya behållare som ska förvara urin- och blodprov. Men med bara veckor kvar till OS i Sydkorea slog ett laboratorium i Köln, Tyskland, larm om att de nya dopningsflaskorna går att öppna om de först fryses ner.

”IOK är väldigt bekymrat av den här frågan”, skriver Internationella olympiska kommittén på Twitter.

OS i Pyeongchang 2018

”Direkt när vi fick reda på det här vände vi oss till Wada och bad dem försäkra att dopningstester i Pyeongchang kan utföras på ett trovärdigt och pålitligt sätt”, fortsätter IOK.

Tweet

Internationella antidopningsbyrån Wada har startat en utredning och försöker i samarbete med tillverkaren Berlinger Special AG att lösa frågan. Men tillverkaren har inte lyckats, likt laboratoriet i Köln, att öppna behållarna.

De nya glasbehållarna infördes efter OS i Sotji då skrapmärken på dåvarande dopningsflaskor visade att de gick att öppna för att manipulera innehållet. Bevisen ledde till att Ryssland stängdes av från OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet