IFK Göteborg vann Tiomila (se bilden) och följde upp med att ta ”dubbeln” och även vinna Jukola. Foto: Bildbyrån.

Göteborg vann herrklassen i Jukola

Uppdaterad
Publicerad

Eskil Kinneberg kunde hålla undan för den fyrfaldige schweiziske världsmästaren Daniel Hubmann och se till att IFK Göteborg vann Jukolas herrklass före finländska Koovee.

– Det känns väldigt bra. Och det är extra kul eftersom det var så länge sedan ett svenskt lag vann. Det har varit mycket prat om det där, att vi ska ta den första svenska segern på 25 år, så det är riktigt kul att vi klarade det, säger Kinneberg till Orienteringsförbundet.

Därmed följde man upp den överlägsna segern i Tiomila och tog ”dubbeln”, att vinna de två största stafetterna. Det var första gången som Blåvitt vann den finländska klassikern.

”Större än VM-guldet”

I Tiomila avslutade Fredrik Bakkman som nu skickade ut Kinneberg. Det var alltså ombytta roller på slutet. Göteborg var i ledning från sträcka två i de lättlöpta, kuperade tallskogarna utanför Joensuu.

– För mig personligen är det här större än VM-guldet. Det är det här gänget jag tränar med varje dag, ett kompisgäng som älskar att träna och som alltid gör jobbet, säger Bakkman.

Täten växlade på den sista sträckan

Kinneberg gjorde ett nybörjarmisstag redan vid andra kontrollen och tappade ledningen till Hubmann som i sin tur gjorde ett misstag ett par kontroller senare. Det räckte för att Kinneberg skulle smita förbi och få nödvändigt försprång.

Övriga i sjumannalaget var i löpordning: Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad och Fredrik Edén.

Resultat Jukolakavlen:

1. IFK Göteborg, Sverige 7.31.45

2. Koovee, Finland +1.06

3. Tampereen Pyrintö, Finland +9.46

4. Södertälje-Nykvarn, Sverige +10.44

5. Halden SK, Norge +12.16

6. Helsingin Suunnistajat, Finland +15.58

7. Paimion Rasti, Finland +16.05

8. Hiidenkiertäjät, Finland +18.47

9. Frol IL, Norge +18.55

10. OK Ravinen, Sverige +22.01

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.