Trots coronakrisen – här är veteranorienterarna som håller igång

Uppdaterad
Publicerad

Idrotts-Sverige stängs ner på grund av coronakrisen och myndigheterna rekommenderar äldre att hålla sig hemma.

Men i orienteringen gör sportens stora veteranskara precis tvärtom.

– Det är kanon. Man ska vara ute och röra på sig och det tar vi fasta på, säger deltagaren Bengt Öqvist till SVT Sport.

Vanligtvis tävlar ett antal äldre orienteringsfantaster varje vecka i populära motionstävlingen ”Luffarligan”. Men på grund av rådande coronapandemi har tävlingen ställts in – och det har väckt starka känslor.

– Bedrövelse naturligtvis, helt klart. Då rasade det ihop lite för en, säger Sten Bergstrand när SVT Sport träffar honom i Farstanäset söder om Stockholm.

Corona och idrott

I stället har de startat ”Veckans bana” där de varje onsdag orienterar i en skog i närområdet. Kartorna skriver de ut själva och sedan är det upp till var och en att smyga ut när det bäst passar.

– Det är kanon. Man ska vara ute och röra på sig och det är det vi tar fasta på, säger Bengt Öqvist, som inte ser något problem med att samtliga orienteringsveteraner tillhör en så kallad riskgrupp i coronapandemin.

– Det är en aktivitet där vi vanligtvis är ett par hundra men nu går vi ut en och en och då funkar det, jag var helt ensam i skogen.

Efteråt avslutar de med gemensam fika – glesare än vanligt –  och gänget längtar redan till nästa träff.

– Det betyder att vi lever upp igen, säger Sten Bergstrand.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet