SVT Sport sänder när Tove Alexandersson jagar nya SM-guld Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: SVT Sport sänder orienterings-SM

Uppdaterad
Publicerad

Inget VM och inget EM – då blir SM säsongens höjdpunkt för de svenska orienteringsstjärnorna. Och nu står det klart att SM-tävlingarna sänds i SVT.

Den 19-20 september avgörs SM i medel- och långdistans i Göteborg, och den 10-11 oktober är det dags för SM i sprintdistans och sprintstafett i Örebro.

– Det blir väldigt intressanta tävlingar, och lite svårtippat eftersom de inte har tävlat på länge. Det enkla tipset är såklart att Tove Alexandersson och Gustav Bergman vinner, men jag är också spänd på att se om några yngre förmågor kan utmana. Till exempel Sanna Fasth och Isac von Krusenstierna som båda kan bli riktigt starka de kommande åren, säger SVT:s orienteringsexpert Mats Troeng.

 – Det känns fantastiskt kul att vi får till de här tävlingarna och att alla nu kommer att kunna följa loppen i SVT. Det är oerhört värdefullt, dels för alla som älskar bra tv-sport och alla som gillar orientering, dels för orienteringen som tv-sport. Samtliga internationella tävlingar har ju ställts in och för kontinuiteten är det jätteviktigt att vi nu har våra SM-tävlingarna på SVT:s tablå, säger Susanne Söderholm, Svenska Orienteringsförbundets chef.

Betyligt högre status än normalt

Sommaren 2020 skulle ha innehållit både ett VM och ett EM i orientering. Båda evenemangen ställdes in på grund av den pågående coronapandemin, vilket gör att SM blir säsongens höjdpunkt för även de allra bästa svenska orienterarna.

– För landslagslöparna är SM i vanliga fall lite lägre prioriterat jämfört med de internationella mästerskapen. Men nu blir det kanske enda chansen man får att tävla på hög nivå den här säsongen, så statusen på tävlingarna blir betydligt högre än normalt, säger SVT:s orienteringsexpert Mats Troeng.

SVT direktsänder två dagar från SM-tävlingarna Göteborg och två dagar från Örebro. Tävlingarna kommenteras av Jacob Hård och Mats Troeng.

– Vi är jätteglada att kunna visa SM i orientering. Vi har sett under en längre tid att det finns ett stort intresse hos publiken för sporten, några av de största namnen har slagit igenom ordentligt hos den breda sportpubliken. Dessutom har TV-produktionen tagit stora steg de senaste åren, orientering har blivit en riktigt bra och spännande TV-sport, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

KLIPP: Tove Alexanderssons träningstips (9 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tove Alexanderssons träningstips Foto: Per Frisell / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer