Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson överlägsen i premiären. Foto: Bildbyrån

Alexandersson överlägsen – svensk trippel i premiären

Uppdaterad
Publicerad

De svenska sprintdamerna stod för en riktig styrkedemonstration i världscuppremiären i Borås. Det blev blågult både på första, andra och (delad) tredje plats – där Tove Alexandersson var överlägsen och gick i mål halvminuten före Lina Strand.

När Tove Alexandersson spurtade i mål som överlägsen segrare vann hon inte bara VC-premiären, utan ordnade också en svensk trippel före Lina Strand (+29 sekunder) och Hanna Lundberg (+53 sekunder).

Det var framför allt på slutet som orienteringsdrottningen från Stora Tuna drog ifrån ordentligt i jämförelse med konkurrenterna.

– Jag vet inte vad de andra gjorde, men det var väldigt lurigt hela vägen och jag hade som taktik att inte pusha för hårt. Inte nånstans egentligen, dels för att ha fart i benen och dels för att kunna ha energi kvar i hjärnan. När man börjar bli trött är det lätt att det blir små misstag, säger Tove Alexandersson i SVT:s sändning.

Delad tredjeplats efter sekundstrid

Den enda som kunde hota den blågula dominansen var den schweiziska stjärnan Simona Aebersold.  Hon gick en sekundstrid om tredjeplatsen mot Hanna Lundberg och vältrade sig över mållinjen – på exakt samma tid som svenskan, och därmed blev det en delad tredjeplats mellan löparna.

Lundberg, som slog igenom stort under förra säsongen, hade länge slagläge men ett misstag på slutet av den 3930 meter långa sprintbanan blev kostsamt för 19-åringen från Luleå.

– Jag är väldigt besviken på min avslutning, jag är trött och tappar kartkontakten och springer in i fel gränd och håller inte ihop det på slutet helt enkelt. Jag orienterade som en klocka fram till varvningen, så den delen är jag nöjd med, men det handlar ju om att komma in i mål med bra teknik hela vägen, säger hon.

Strand lättad efter tuffa tiden

På andraplatsen slutade Lina Strand, som höll huvudet kallt och stod för ett snudd på felfritt VC-premiärlopp. Efteråt var Göteborgslöparen lättad och reflekterade tillbaka på en tung fjolårssäsong där både det fysiska och det mentala var en utmaning.

– Jag hade jätteproblem med en trött kropp och mycket ångest förra säsongen och fick ta hela hösten till att försöka hitta rätt för att börja vinterträningen på ett bra sätt. Det lyckades jag med och vintern har varit bra. Så jag är jättenöjd att stå här med den bästa formen någonsin. Det känns jättehärligt, säger en glad Strand i SVT:s sändning.

Topp 10 VC-sprinten Borås

1. Tove Alexandersson 15:50

2. Lina Strand +00:29

3. Simona Aebersold +00:53

3. Hanna Lundberg +00:53

4. Emma Bjessmo +01:00

5. Elena Roos +01:04

6. Karolin Ohlsson +01:12

7. Ingrid Lundanes +01:15

8. Charlotte Ward +01:16

9. Tilda Ostberg +01:24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.