Foto: Bildbyrån

Svenska orienteringsstjärnan ställer in samtliga tävlingar innan VM

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags var VM-guldmedaljören Karolin Ohlsson med och sprang hem en seger för Sverige i världscup-sprintstafetten. Men nu tvingar skador orienteringsstjärnan att ställa in samtliga tävlingar innan VM i augusti (som sänds i SVT).
– Nu i helgen fick jag nog, jag tävlade på ett ben när de andra tävlade på två, säger 27-åringen till SVT Sport.

Tillsammans med Tove Alexandersson, Gustav Bergman och Emil Svensk vann Karolin Ohlsson sprintstafetten i Helsingfors, den avslutande tävlingen under världscupens premiärhelg.

Men nu berättar Ohlsson att hon stördes av en höftskada. Problem hon haft under en lång tid.

– Det började i oktober när jag tävlade i Kina och sprang fem sprinter i rad. Då fick jag en bristning i ena höftböjaren som sedan har blivit inflammerad. Sedan smällde jag i min häl på ett läger i Sydafrika så nu är hälen inflammerad och jag kan inte ha något tryck på den, berättar Ohlsson.

”I helgen fick jag nog”

Under helgen blev smärtan så påtaglig att Ohlsson, som vann VM-guld i sprintstafett i fjol, nu väljer att ställla in samtliga tävlingar innan årets stora mål: VM i Norge som drar igång 13 augusti.

– Jag känner att jag har ledsnat på att tävla utan att göra mig själv rättvisa. Nu i helgen fick jag nog, jag tävlade på ett ben när de andra tävlade på två. Det skulle vara stor skillnad att springa utan smärta, då kan jag vara med och slåss där uppe om medaljerna.

Med VM bara två månader bort hoppas Ohlsson nu att de resultat hon redan har presterat ska räcka för en plats i VM-truppen.

– Det är VM-test om tre veckor, direkt efter det får vi besked om uttagningen. Jag går in med inställningen att jag ska springa allt.

Är du orolig?

– Nej, just nu känner jag mig lugn i att jag har tid. Jag litar på att jag kommer göra rätt rehab och har bra människor runt mig, naprapat och tränare.

”Min inställning är fortfarande att springa för medaljerna”

Du skriver på Instagram att du går från ”no complaining rule” till ”no pain rule”.

– Ja, jag tänker att jag inte ska klaga. Jag ska göra jobbet och litar till 100 procent på människorna runt mig. Min inställning är fortfarande att springa för medaljerna.

Reportage om Karolin Ohlsson från 2018:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer