Här rivs hennes hus – för OS skull

Publicerad

Hon har kämpat för att få bo kvar intill OS-parken i flera år. Men imorse revs hennes hus. ”Mitt hus har förstörts men inte jag. Jag ska fortsätta bo i Vila Autódromo”, säger Maria da Penha i Rio de Janeiro.

SVT Sport har i tidigare reportage berättat om invånarna i den lilla stadsdelen Vila Autódromo, som ligger precis intill den olympiska parken som byggs i utkanten av Rio Janeiro. Myndigheterna menar att man måste få bort husen inför OS och har förhandlat med många boende och fått dem att flytta. Men en del har vägrat och hävdar sin rätt att bo kvar -med hänvisning till borgmästaren Eduardo Paes tidigare uttalande, ”de som vill bo kvar, får bo kvar”.

Maria da Penha är en av de boende som kämpat hårdast i flera år, mot rivningarna och för att få bo kvar. I somras blev hon slagen av en batong och bröt näsbenet när hon tillsammans med andra boende bildade en mänsklig mur runt ett hus som skulle rivas. Men för SVT berättade hon efteråt att det bara fått henne att kämpa ännu hårdare. Och uppe på sin terass visade hon utsikten över den olympiska parken och stod fast vid att här skulle hon bli kvar.

Såg på när huset revs

Men för ett tag sen kom besked att det fanns ett beslut om att också hennes hus skulle rivas. Och imorse tvingades hon se på när terrassen och hela hennes hus och trädgård jämnades med marken, trots protester.

– Mitt hus har förstörts men inte jag. Jag ska fortsätta bo i Vila Autódromo, sa hon enligt twiterkontot RioOnWatch som rapporterar om förändringarna i Rio inför OS.

– Det är så det funkar i det här landet. För stora evenemang tar dom ditt hus och ställer dig på gatan, säger hon till samma källa.

Enligt Theresa Williamson, stadsarkitekt och aktivist i organisationen CatComm (Catlytic Communities) finns det fortfarande cirka 50 hus kvar i stadsdelen.

– Varje rivning gör Vila starkare, skriver Williamson på twitter.

Om knappt fem månader invigs OS. För de boende i Vila Autódromo är det fem långa och ovissa månader som väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer