Bristen på erfarenhet fällde curlinglaget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges curlinglag i Paralympics lämnar Pyeongchang med få segrar men gott om erfarenheter.

Därför ska det gå bättre nästa mästerskap.

– Har man varit med en gång förut är det klart att man kan hantera det bättre, säger skippern Viljo Pettersson Dahl.

Det svenska laget i rullstolscurling tog sig till Paralympics i Sydkorea som sista lag men hade målsättningen att hamna på övre halvan.

Efter två segrar sista dagen – 7–3 mot NPA, det ryska laget som tävlar som neutrala deltagare, och 5–3 mot Schweiz – hamnade lag Pettersson Dahl däremellan, på tionde plats.

Paralympics

Den tunga starten med fem raka förluster förstörde mycket.

– Det var tufft att höja sig, att hitta glädjen och börja prestera igen, säger skippern Viljo Pettersson Dahl.

Av de ordinarie lagmedlemmarna hade bara Kristina Ulander spelat Paralympics-curling förut. Pettersson Dahl, Ronny Persson och Mats-Ola Engborg var debutanter.

Siktar på 2022

Möjligen var det naivt att tro att det skulle gå att hålla den jämna nivå som krävs för att nå topp sex, vilket i praktiken innebär att utmana om en semifinalplats.

– Som lag gick vi in här som rookies. Vi har väl snackat om att målet med det här laget snarare är 2022 än 2018, även om vi kanske inte har gått ut i medierna och sagt det. Det här är det första stora mästerskapet så med det i åtanke får vi vara nöjda med vinsterna vi tar men vi hade kunnat ta ett par till, säger Pettersson Dahl.

Med erfarenheten ska det bli bättre.

– Vi har inte spelat den här typen av turnering förut, med den stress och press och allt vad det innebär med kameror och massmedier. Vi har nivån. Vi slog Norge. De är regerande världsmästare. Vi slog Ryssland (NPA, neutrala paralympiska aktiva) som spelade final i VM senast. Vi måste spela längre ihop. Då tror jag att vi hittar jämnheten. Det är där det har fallerat nu, säger den svenska skippern.

”Väldigt känslosamt”

Laget ryckte upp sig efter att förbundskaptenen Peter Narup lämnat Sydkorea av medicinska skäl, men Pettersson Dahl tror inte att oron för chefen orsakade den usla inledningen.

– Det är klart att det var väldigt känslosamt och jobbigt att han var tvungen att åka hem. Och det är klart att det inte var positivt för laget, så mycket kan man väl säga. Men hur mycket det påverkade oss, det vet jag inte, säger han.

I semifinalerna, som avgörs tidigt på fredagsmorgonen svensk tid, möts Sydkorea–Norge och Kina–Kanada.

Sveriges resultat

Det blev fyra segrar och sju förluster för Sverige i Gangneung curlingcenter.

10 mars: Kina 4–9.

11 mars: Kanada 4–8, USA 2–10.

12 mars: Slovakien 3–8, Storbritannien 1–6.

13 mars: Norge 5–4, Tyskland 9–5.

14 mars: Finland 5–6, Sydkorea 2–4.

15 mars: NPA (neutrala paralympiska aktiva) 7–3, Schweiz 5–3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet