Boris Johnson tänker inte åka till Peking och titta på OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fler länder bojkottar Peking-OS

Uppdaterad
Publicerad

Australien, Storbritannien och Kanada har sällat sig till USA som de senaste länderna som har bestämt sig för att inte skicka några politiker eller diplomater till OS i Peking.

Men Sverige har inte kommit med något besked.

– Det är något som vi behöver diskutera i regeringen. Vi har inte fattat något beslut än, säger statsminister Magdalena Andersson till TT.

Australiska idrottare kommer att delta och stöttas, men diplomater och politiker som representerar den australiska regeringen kommer inte att närvara under spelen, som hålls 4–21 februari nästa år.

– Det här ligger i Australiens intresse, det här är det rätta att göra, säger premiärminister Scott Morrison på en presskonferens.

OS i Peking 2022

Även Litauen bojkottar

USA gick i måndags ut och berättade att man inte kommer skicka några officiella representanter för den amerikanska regeringen till spelen ”på grund av det pågående folkmordet och brotten mot mänskligheten i Xinjiang och andra brott mot mänskliga rättigheter”.

Ett antal timmar efter Australiens besked kom även samma besked från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, i samband med en frågestund i det brittiska parlamentet.

– Det kommer i praktiken att bli en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking. Inga ministrar förväntas åka, och inte heller några politiska tjänstemän, sade han, när han fick frågan huruvida Storbritannien ska följa USA:s exempel, och fortsatte:

– Men jag tycker inte att idrottsliga bojkotter är något som vi ska stötta. Det är fortfarande regeringens ståndpunkt.

Inget svenskt besked

Senare under onsdagen meddelade även Kanada att man inte kommer skicka några diplomatiska representanter till OS.

Även Litauen har meddelat att de ska bojkotta vinter-OS diplomatiskt. Den svenska regeringen har inte gett något besked i frågan.

– Det är något som vi behöver diskutera i regeringen. Vi har inte fattat något beslut än, säger statsminister Magdalena Andersson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet