Sverige avvaktande till krav på OS-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än ett år kvar till vinter-OS i Peking har röster höjts för bojkott av spelen.

– Jag är osäker på om en bojkott är bästa vägen, men vi får inte släppa taget om de här frågorna, säger idrottsminister Amanda Lind till SVT Sport.

Den 4 februari nästa år invigs vinter-OS i Peking. Men olika röster har den senaste tiden höjts för att till exempel flytta spelen. Den kanadensiska oppositionspolitikern Erin O´Toole är en av dem, och i USA skriver republikanen John Katko i ett brev till president Joe Biden, att ”USA kan inte godtroget delta i ett OS i ett land som begår folkmord och försöker manipulera och ljuga inför världen om dessa illdåd”.

I höstas krävde också omkring 160 olika människorättsorganisationer att Internationella olympiska kommittén skulle flytta vinter-OS till ett annat land än Kina, som i sin tur redan har hotat med sanktioner mot länder som deltar i en eventuell bojkott.

Peking 2022

Jojje Olsson driver en nyhetssajt med udden riktad mot Kina, ett land han bodde i under sex år, men tvingades lämna när han blev svartlistad av regimen, och flyttade till Taiwan.

– Sverige ligger lite efter i den här debatten. Om vi, trots allt vi vet om Kina, inte gör något så legitimerar vi Kina och ger dem en möjlighet till propaganda, menar Olsson.

Organisationer kräver OS-flytt

När Kina fick arrangemanget av sommar-OS 2008 var det meningen att landet skulle inkluderas och uppmuntras till demokrati – men så blev det inte, enligt Olsson. Under åren har det bland annat rapporterats om protester och demonstrationer för demokratin i Hongkong, frågan om Tibet är ständigt aktuell och Kinas behandling av muslimska uigurer i Xinjiang har debatterats.

– Jag har som svensk idrottsminister svårt att säga till svensk idrott att genomföra en bojkott, säger Amanda Lind till SVT Sport.

Men måste inte bojkotter komma från regeringar?

– Regeringen fattar ju beslut om vilka evenemang vi kommer att besöka. Jag kommer inte att besöka Kina, och vad jag vet är jag inte välkommen där.

”Sverige borde få till en bojkott”

Jojje Olsson å sin sida vill se ett starkare agerande både från Sverige, EU och den övriga demokratiska världen.

– Jag tycker att Sverige borde tala med andra vintersportnationer och få till en gemensam bojkott. Jag tror att alla som ställer sig på rätt sida om historien gör sig själva en tjänst, säger han.

Kinas regering håller inte med.

– Vi är övertygade om att sådana här sanktioner inte vinner gehör hos världssamfundet och att de är dömda att misslyckas, säger Guo Weimin, talesperson för den kinesiska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peking 2022

Mer i ämnet