Foto: Bildbyrån/TT

Wadas varning inför OS: Kinesiskt kött kan innehålla dopningsmedel

Publicerad

Här kommer en lite annorlunda varning för alla OS-deltagare:
Se upp för kinesiskt kött.
Den internationella antidopningsbyrån (Wada) meddelar nämligen att det kinesiska köttet kan innehålla förbjudna substanser.
– De bör bara äta på platser som har fått grönt ljus från arrangörerna, säger en talesperson.

En av de värsta mardrömmarna som finns för en idrottare är att fastna i ett dopningstest, framför allt om idrottaren i fråga inte medvetet stoppat i sig en otillåten produkt.

Men den risken finns under OS, meddelar nu den internationella antidopningsbyrån Wada. I alla fall om idrottarna äter kinesiskt kött.

Kan innehålla clenbuterol

Därför uppmanas nu de aktiva att ”utöva extrem försiktighet” när de äter kött i Kina, på grund av risken att de skulle kunna få i sig förbjudna substanser.

Det är nämligen ett känt faktum att det kinesiska köttet ibland kan innehålla låga halter av steroiden clenbuterol, som är dopningsklassad.

– Idrottarna bör bara äta på platser som har fått grönt ljus av arrangörerna, säger en talesperson för Wada, enligt sajten Inside The Games.

Tydliga direktiv

I realiteten bör det dock inte vara något problem för merparten av idrottarna, då de flesta enbart kommer att röra sig mellan OS-byn och tävlingsplatserna. Och där har restaurangerna fått tydliga direktiv.

– Det är arrangörerna och regeringens ansvar att säkerställa att köttet som idrottarna får inte är kontaminerat, säger Wadas talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer