Foto: TT Nyhetsbyrå

Putin går hårt åt USA: ”Drogar de visselblåsaren?”

Uppdaterad
Publicerad

WADA och IOK arbetar under tvång och visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov står under den amerikanska underrättelsetjänstens kontroll. Rysslands president Putin gick i ett tal i dag till hård attack mot dem som anklagar landet för systematisk dopning.

Det var på en traditionell presskonferens inför årets slut som Rysslands president Putin gick till hårt motangrepp, uppger Reuters och AP.

Rysslands tidigare dopningschef Grigorij Rodtjenkov, som senare blev visselblåsare, ska enligt Putin jobba under kontroll av amerikanska myndigheter.

OS i Pyeongchang 2018

”Ger de honom droger?”

Rodtjenkov befinner sig i USA under vittnesskyddsprogram.

– Vad gör de med honom där? Ger de honom några droger så att han säger vad som krävs?, frågar sig Putin i talet och målar upp en bild av Rodtjenkov som mentalt instabil och brottslig.

Rodtjenkov har vittnat om att han varit beordrad av idrottsministeriet att övervaka steroidanvändning av ryska idrottare i många sporter och att dölja dopningen genom att förfalska testresultat och byta ut prover med spår av dopning mot rena.

”Påverka presidentvalet”

Putin sade också att dopningsskandalen avsiktligen har skapats för att påverka Rysslands presidentval i mars nästa år. Enligt honom arbetar både antidopningsbyrån WADA och IOK under tvång.

Samtidigt betonade Putin att Ryssland ska samarbeta med organisationerna.

– Hur ska vi bygga upp relationer med Wada och IOK? Jag hoppas i konstruktiv anda, där vi lugnt ska arbeta med dem och ta bort problemen som vi har, säger Putin.

– Men givetvis ska vi jobba för att försvara våra idrottares intressen, så även i civila domstolar. Men jag vet att man på flera håll internationellt inte vill det.

Rapporterna om omfattande statskontrollerad dopning inför 2014 års vinter-OS i Sotji har lett till att Ryssland som nation utesluts från OS i Pyeongchang, samt att Rysslands antidopningsbyrå RUSADA, landets friidrottsförbund samt paralympiska kommitté har bestraffats med avstängningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet