Dopning: Wada har kommit över stor rysk databas

Wada-chefen Craig Reedie sitter med trumf på hand i avslöjandet av den ryska dopningen.
Foto: TT. Wada-chefen Craig Reedie sitter med trumf på hand i avslöjandet av den ryska dopningen.

Antidopningsorganisationen Wada har kommit över en jättelik databas som som bekräftar uppgifterna om statsstyrd rysk dopning som det berättats om i McLaren-rapporten.
– De nya uppgifterna hjälper till att stärka våra krav på ryska myndigheter att de också offentligt accepterar resultaten, säger Wada.

Wada är övertygat om att uppgifterna i databasen kommer från testresultat vid Moskvas antidopningslaboratorium från januari 2012 till augusti 2015.

Wada håller på att säkerställa resultaten i den enorma backuppfilen och kommer att presentera mer information vid ett möte i Seoul 15-16 november. Det är Wada som försett IOK-ledda Schmid- och Oswald-kommittéerna med resultat i deras undersökning av rysk dopning.

Dagens avslöjande kan vara ett stort bakslag mot ett ryskt deltagande vid vinter-OS i Pyeongchang om fyra månader. IOK kommer att lyfta frågan om ett ryskt deltagande vid spelen i ett möte 5-7 december.

Sätter press på Ryssland att erkänna fynden

– De nya uppgifterna hjälper till att stärka våra krav på ryska myndigheter att de också offentligt accepterar resultaten. Så att vi alla kan gå vidare med att återuppbygga förtroendet för den ryska idrotten, säger Wadas president Craig Reedie i ett uttalande enligt Reuters.

Från rysk sida har man de senaste dagarna, när skidåkare diskats från OS, återigen förnekat statlig inblandning och hävdar att besluten varit politiskt motiverade. 

I McLaren-rapporten förra året slogs det fast att 1000 ryska idrottsmän och kvinnor varit inblandade i en jättelik dopningshärva som rörde 30 idrotter under fem år.

Kort om McLaren-rapporten:

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.