Norge skickar stora mängder astmamedicin till OS

Uppdaterad
Publicerad

Norge skickar 6 000 doser med astmamedicin till vinter-OS i Pyeongchang, en mängd som är flera gånger större än vad Sverige skickar.

– Jag kan förstå att det låter mycket, säger Mona Kjeldsberg, ledare för Olympiatoppen (Norges SOK) till NRK.

Den stora dosen astmamedicin gäller för att täcka behovet av den 250 personer stora norska truppen. Vid sidan av de 6 000 doserna som ska täcka personer som var friska vid avfärd till Pyeongchang, Sydkorea, har varje astmadiagnostiserad aktiv sin egen medicin med sig. Det rör sig alltså om 6 000 doser plus den dos som diagnostiserade aktiva själva har med sig.

– Det ä

OS i Pyeongchang 2018

r oerhört mycket. Norge är i ett grått gränsland, säger Åke Andrén-Sandberg, chef för svenska Dopingkommissionen till Svenska Dagbladet.

Även andra länder som Sverige, Finland och Tyskland har med sig astmamedicin men inte alls i närheten av den omfattning som rör Norge. Norge har exempelvis med sig tio gånger så mycket som Finland. Sveriges exakta förhållande till Norge nämns inte men SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är kritisk.

”Vi har gjort en annan bedömning”

– Jag kan inte svara på hur ett annat land resonerar, men våra medicinskt ansvariga har gjort en bedömning av vad vi behöver. Och det har vi med. Om vi skulle behöva någonting mer så kan vi införskaffa det i OS-byn, säger Peter Reinebo till NRK.

I samband med att längdstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för överdrivet bruk av astmamedicin sommaren och hösten 2016 kom kom frågan i blixtbelysning. Det framkom då att Sundby använde sig av en nebulisator, en särskild inhalator som förångar medicinen. Efter domen mot Sundby slutade Norge att använda sig av nebulisator men återupptog bruket under senhösten samma år. Även Marit Björgen lider av astma och har med sig medicinen Symbicort, som var dopningsklassat fram till 2011, till OS.

Tio norska nebulisatorer med till Sydkorea

Man har nu med sig tio sådana apparater till Pyeongchang, vilket man är ensamt om bland framstående skidnationer. Till de tio nebulisatorerna finns 480 doser astmamedicin kopplade.

– Vi använder inte det. Hamnar man i en akutsituation så finns det utrustning på kliniken i OS-byn. Det där är ingenting som vi håller på med i normalfallet, säger Reinebo.

Norge förklarar att man har med sig den höga dosen astmamedicin för att täcka nödsituationer och att det även ska räcka över Paralympics. Det mesta kommer troligen inte att användas.

– Det mesta av medicinen kommer att följa med hem, säger Olympiatoppens Mona Kjeldsberg.

Uppdrag Granskning visar i kvällens program i SVT1 klockan 20.00 att runt 40 procent av Sveriges OS-medaljer i längdåkning sedan 1992 tagits av åkare som använt astmamedicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet