• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

SVT:s expert spår svagare längd-OS

De svenska längdåkarna gjorde succé i Sotji 2014. Men SVT:s expert Johanna Ojala tror att det blir svårt att upprepa bedriften i vinterns OS. – Man får ta på sig de realistiska glasögonen, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sotjis längdspår gick delvis i blått och gult under under OS 2014. Av Sveriges totalt 15 medaljer stod längdlandslaget för 11, varav två guld.

Den medaljskörden blir svår att överträffa i kommande OS i Pyeongchang, tror SVT:s expert Johanna Ojala.

– Sverige har haft stolpe in tidigare. Man får ta på sig de realistiska glasögon nu. Det kanske kan landa på sex medaljer.

Olsson borta

I Sotji presterade stafettlagen på topp, där både herr- och damlaget tog guld. Frågan är om åkarna står lika starka i februari.

– Damerna har definitivt ett starkt lag fortfarande. Herrarna står inför en generationsväxling där Johan Olsson inte är med längre. Sen får vi se om Daniel Richardssson kan komma upp i gammal god form. Men stafett är alltid stafett och allt kan hända. Det är en klyscha men den gäller, säger Johanna Ojala.

Kalla hetast

Högst är förväntningarna, i vanlig ordning, på Charlotte Kalla.

– Hon levererar varje gång det är mästerskap, det kan man förvänta sig nu också. Sen har vi Stina Nilsson så klart, stafetterna, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer