Foto: TT Nyhetsbyrån

Skidförbundet dementerar UG-anklagelserna mot svenska skidåkaren

Uppdaterad
Publicerad

I Uppdrag Gransknings program i söndags pekades två svenska längdskidåkare ut för att ha haft avvikande blodvärden under perioden 2001–2010 och att en av dem, en manlig åkare under denna period varit dopad med 99,99 procents sannolikhet. Kritiken mot påståendena kom direkt och idag har svenska skidförbundet gått ut med en stark dementi i ett pressmeddelande.

”Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot Fis eller Wadas anti-dopningsregler”, skriver skidförbundet.

Svenska Skidförbundet skriver i sitt pressutskick att de vill dementera uppgifterna ur UG:s program  ” å det starkaste”.

 De tar hjälp av Internationella Skidförbundet (Fis) för att poängera sina ståndpunkter:

OS i Pyeongchang 2018
  • Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot Fis eller Wadas anti-dopningsregler.
  • Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av Fis och/eller Wada.
  • Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.
  • Fis bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.

Svenska Skidförbundet menar vidare att man känner sig trygga, och litar till Wada:s och Fis antidopningsrutiner, med att ingen av dess utövare har brutit mot dopningsreglerna under perioden 2001–2010.

”Ingen svensk åkare har brutit mot Fis anti-dopningsregler och detta har bekräftats av Fis”, skriver skidförbundet.

Uppdrag Granskning har förstås läst skidförbundets invändningar och även formulerat svar på hur de ser på saken.

Bland annat trycker UG på att det är fyra experter som, efter att ha tagit del av den svenske åkarens värden, misstänker, att det handlar om misstänkt dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet