Foto: Instagram/TT Nyhetsbyrån

Algotsson Ostholt om brandolyckan: ”Fruktansvärda bilder som jag fortfarande ser”

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt två veckor sedan fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholts häst Chacco’s Crack dog då hennes hästtransport började brinna på väg hem från en tävling i polska Sopot. Senare dog även den andra hästen, Arpertina, i sviterna av olyckan.

– Det är fruktansvärda bilder som jag fortfarande ser. Hästen som brann inne i lastbilen och som dog framför mina ögon, säger hon till SVT Sport och gråter.

Det är en känslosam Sara Algotsson Ostholt som SVT Sport träffar drygt två veckor efter den tragiska branden. Ryttaren berättar med tårar i ögonen om hur hon fortfarande ser olyckan framför sig.

– Det är fruktansvärda bilder som jag fortfarande ser.

Vilka bilder är det du ser?

– Framför allt hästen som brann inne i lastbilen och som dog framför mina ögon. Hans sista andetag. Det är fruktansvärt. Hästen som kom ut trillade ut på asfalten och låg först på motorvägen. Sedan kom hon upp på benen och ögonen var helt vita. Hon såg blind ut. Hon stod och skakade i hela kroppen. Hon hade slitit av sig sin grimma för att komma loss.

Hade EM-kvalat

Algotsson hade redan EM-kvalat med Arpertina och skulle även OS-kvala med samma häst. Chacco’s Crack var den som skulle ta över efter Arpertina.

– Det var mina två bästa hästar som gick bort. Nu är jag tillbaka på gräsrotsnivå. Ett kommande mästerskap känns väldigt långt borta. Stoet som levde i åtta dagar, Peggy som vi kallar henne (Arpertina), hade jag precis fått mitt EM-kval med i år, och en del av kvalet till OS nästa år. Det var min bästa häst. Hon skulle ta över efter Wega och Reality. Det var min bästa tävlingspartner.

Det värsta är ändå inte att karriären fått sig en rejäl törn.

– Det sportsliga är något jag håller på med och utan mina tävlingskamrater är jag inte på den nivån. Men att förlora de här individerna är absolut det tyngsta. Lidandet hos dem är såklart det tyngsta. Tävling är tävling, men liv är något annat, säger 44-åringen.

”En chock som finns där”

Hur hon går vidare med tävlandet är inget Algotsson Ostholt funderar på nu.

– Det är en chock som fortfarande finns där. Motivationen till tävlandet kanske inte finns så att jag vill tävla nästa vecka, men livet går vidare.

Sara Algotsson Ostholt blev känd för en bredare publik när hon tillsammans med hästen Wega tog ett OS-silver i London 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.