Storbritanniens Scott Brash och SVT:s expert Lotta Björe. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Bakslag för storfavoriten: ”En av de absolut bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Storbritannien har åkt på ett rejält bakslag inför laghoppningen.

Scott Brashs häst Jefferson ådrog sig en lättare sträckning under den individuella hoppningen, därmed missar ekipaget lördagens final.

– Det är jämförbart med att Peder inte skulle komma till start för Sverige, säger SVT:s expert Lotta Björe.

35-årige Scott Brash missade OS i Rio 2016 på grund av skador på båda hans OS-kvalade hästar. Nu fortsätter oturen för britten.

Under onsdagens individuella hoppfinal missade Brash omhoppningen efter ett tidsfel, dessutom ådrog sig hans valack Jefferson en lättare sträckning. Därmed valde ekipaget att inte delta på hästbesiktningen inför fredagens kval inför lagfinalen på lördagen.

Tokyo 2020

– I samråd med Scott, hästens ägare och vår lagveterinär har vi beslutat att det är för hästens bästa att dra sig ur laghoppningen som en förebyggande åtgärd för att undvika en allvarligare skada, säger lagledaren Richard Waygood till förbundets sajt.

Storbritannien var storfavoriter på förhand, men nu ser det desto tyngre ut för nationen, menar SVT:s expert Lotta Björe.

– Det är jättetungt. Han är en av deras absolut bästa. Det är jämförbart med att Peder inte skulle komma till start för Sverige i morgon, säger Björe till SVT Sport.

”Kan absolut ta guld”

Ersätter gör Holly Smith med hästen Denver. 32-åringen gör därmed OS-debut.

– Holly Smith är absolut inte dålig, hon har ridit mästerskap tidigare. Men det går inte att jämföra med Scott Brash.

Hur påverkar detta Sveriges medaljchanser?

– Sverige borde vara guldfavoriter. Den uppvisningen de stod för i går tror jag inte vi kommer få uppleva igen i en omhoppning om medaljerna. De måste vara favorittippade i laghoppningen, absolut, säger Lotta Björe och fortsätter:

– Det skulle vara underbart om de fick ta en medalj, och framför allt ett guld. Och det kan de absolut göra. Det är ett väldigt sammansvetsat lag med oerhört bra form. Jag kan inte se att det finns ett starkare lag, men samtidigt kan det ändras så fort.

Scott Brash, som är fyra i världsrankningen, ingick i det brittiska laget som tog OS-guld 2012 på hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet