Sara Algotsson Ostholt fick jubla i helgen, efter den tunga tiden. Foto: Algotsson Ostholt/TT

Efter tragedin – Algotsson Ostholt klarade OS-kvalgräns med Chicuelo

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan förlorade OS-silvermedaljören Sara Algotsson Ostholt två av sina hästar i en brand. I helgen klarade hon och nya hästen Chicuelo kvalgränsen för OS och EM.

– Jag har nog aldrig ridit en häst som är så snabb, han är en fantastisk individ, säger en lyrisk Algotsson Ostholt till SVT Sport.

Det var i maj förra året som fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholts häst Chacco’s Crack dog då hennes hästtransport började brinna på väg hem från en tävling i polska Sopot. Senare dog även den andra hästen, Arpertina, i sviterna av samma olycka.

I helgen åkte hon tillbaka till Sopot tillsammans med nya hästen Chicuelo, med förhoppningar om att klara kvalgränsen för OS och EM nästa år. Ekipaget slutade femma i klassen CCI4-L med en poäng på 41.100 som ger arbetsro.

”Optimal tävling”

När SVT Sport når henne sitter hon på hästryggen hemma i Tyskland där hon precis tagit över en hästgård.

– Det var verkligen en optimal tävling, det var superkul! I terrängen var han helt fantastisk. Han var snabb och lyhörd och modig. Det kändes supersuperbra, säger hon.

”Värsta sportbilen i terrängen”

Chicuelo är just nu nio år och har ridit tillsammans med Algotsson Ostholt i fjol.

Kan du beskriva hans personlighet?

– Vid första anblicken ser han ut som en stor ponny eller nallebjörn men kan sen bytas ut till att vara värsta sportbilen i terrängen. Jag har nog aldrig ridit en häst som är så snabb, han är en fantastisk individ.

Algotsson Ostholt har tidigare berättat att hon balanserat på gränsen till utbrändhet efter OS-silvret 2012 och att tragedin med två bortgångna hästar har varit fruktansvärd. Men nu ger hon lugnande besked.

– Jag mår jättebra! Jag har verkligen kommit till ro i vårt nya hem.

KLIPP: Algotsson Ostholt om brandolyckan: ”Fruktansvärda bilder som jag fortfarande ser” (23 maj 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.