Ulf Brömster kommer inte ställa upp för om val som ordförande för Ridsportsförbundet Foto: Bildbyrån

Efter turbulensen – ridsportförbundets ordförande avgår

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ridsportförbundet har varit under granskning det senaste året, inte minst i frågan om hur man har hanterat uppgifter om sexuella övergrepp och trakasserier.

Nu meddelar ordförande Ulf Brömster att han inte kommer kandidera till omval vid nästa års förbundsstämma om sex månader.

Ulf Brömster har varit ridsportförbundets ordförande sedan 2015, men kommer nu alltså lämna sin post efter årsstämman som anordnas i maj 2023.  

– Det har på många sätt varit en fantastisk tid, med både med- och motgångar, där drivkraften hela tiden har varit att uppleva styrkan i det som vi inom ridsporten kan åstadkomma tillsammans, säger Ulf Brömster i ett pressmeddelande.  

Ridsportförbundet har fått en hel del kritik den senaste tiden. Bland annat har det ifrågasatts hur förbundet har hanterat fall där ryttare inom svensk ridsport har anklagats för sexuella övergrepp. 

Avstängning först efter FEI:s agerande

I början av september stängde exempelvis det internationella ridsportförbundet, FEI, av en svensk landslagsryttare i två år då ryttaren uppges ha brutit mot FEI:s policy rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp. 

Svenska ridsportförbundet hade vid det laget haft kännedom om anklagelserna sedan i maj samma år och hade inlett en utredning, men stängde av ryttaren från landslaget först efter FEI:s agerande. 

”Har inte med kritiken att göra”

SVT Sport söker Ulf Brömster för en kommentar, men får veta via Svenska ridsportförbundet att han just nu flyger till Lausanne för ett möte med FEI.  

– Han får ju tala för sig själv, men som jag har uppfattat det har inte hans avgång att göra med kritiken som har varit. Utan att det handlar mer om tidsperioden (som han har varit ordförande, reds anm) och att det här är en bra tajming att sluta, säger förbundets pressansvariga Katarina Gustafsson.  

Sportbladet har också i en större granskning visat på hur unga utnyttjas i svenska ridstall. I deras artiklar vittnar flera personer med egen erfarenhet av stallen om att övergrepp, såväl arbetsrättsliga som sexuella, är vanliga inom sporten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.