Svenska guldnatten: ”Blev ett blött firande”

Uppdaterad
Publicerad

Storslaget svenskt OS-guld i lagtävlingen.

Firandet däremot blev kanske inte lika storslaget. Men blött blev det.

– Vi stod i två timmar på en parkeringsplats i regn, säger Henrik von Eckermann.

Malin Baryard-Johnsson (Indiana), Henrik von Eckermann (King Edward) och Peder Fredricson (All in) vann tillsammans OS-guld till Sverige i lagtävlingen i hästhoppning.

Efter medaljceremoni, segerintervjuer, dopingkontroller och massa annat var det dags att bege sig tillbaka till hotellet.

Tokyo 2020

Problemet var bara att OS-bilarna hade slutat gå.

– Början av firandet var på en parkeringsplats i två timmar i regn. Väntandes på en bil. Jag kollade på klockan och tänkte: ”Gud, klockan är bara kvart över elva. Det här blir bra”, Sen kom vi iväg kvart i två, säger Henrik von Eckerman när en sprudlande glad guldtrio pratar med SVT.

”Ett blött firande”

Förbundskapten Henrik Ankarcrona hävdar dock att det snarare var 25 minuter, men det slås snabbt ner av de svenska ryttarna

– Det är inte helt lätt att köra genom Tokyo på natten, men det löste sig, säger förbundskaptenen.

– Det positiva är i alla fall att det regnade. Så det blev ett blött firande, säger en skrattandes Peder Fredricson.

Sverige tog sig till slut ifrån arenan och kunde landa på hotellet.

– Vi tog en liten glass till efterrätt på hotellet sen. Det har man inte gjort på länge då man försökt hålla sig i OS-form, säger Fredricson.

De svenska ryttarna har varit isolerade med teamet och inte fått ha med sig vänner och familj till OS på grund av restriktionerna vilket gjort mästerskapet till en speciell upplevelse.

– Det känns fantastiskt. Vi har gjort många mästerskap tillsammans och tagit massa silver. Äntligen fick vi ta det här guldet. Det var efterlängtat och välförtjänt, säger Baryard-Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet