Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Foto: Bildbyrån

Ny svensk OS-medalj – silver i 470-seglingen

Uppdaterad
Publicerad

Duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog i dag Sveriges sjätte OS-medalj.

Andraplatsen i den sista seglingen säkrade silvermedaljen i herrarnas 470-segling.

– Det är det bästa som har hänt i karriären. Det är underbart i varenda cell i kroppen, säger Anton Dahlberg till Discovery.

Inför dagens sista segling låg 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström på en silverplats efter att ha vunnit den föregående seglingen.

Mathew Belcher och Will Ryan från Australien låg inför avgörandet på en överlägsen förstaplats medan den spanska duon Xammar och Rodriguez Garcia-Paz var det närmaste hotet för svenskarna.

Tokyo 2020

Medaljracet handlade därför om det skulle bli en silver- eller bronsmedalj för Dahlberg och Bergström.

Den svenska duon punktbevakade spanjorerna under dagens race och det blev till sist en tämligen säker silvermedalj för Dahlberg och Bergström. Duon slutade på en andraplats i medaljracet och lyckades hålla Spanien på ett behagligt avstånd.

”Jag är så stolt”

Och det var en euforisk duo som firande OS-silvret.

– Det är det bästa som har hänt i karriären. Det är underbart i varenda cell i kroppen, säger Anton Dahlberg till Discovery.

– Vi har kämpat så länge Anton och jag. Vår styrka är i laget. Jag är så stolt, jävligt stolt, säger Fredrik Bergström.

– Jag tänker på vilken resa jag har gjort med Anton. Det har varit i vått och torrt men vi har gjort det tillsammans, fortsätter Bergström.

Guldet gick som väntat till Australien medan Spanien fick nöja sig med en bronspeng. Silvret är Sveriges andra seglingsmedalj detta OS efter Josefin Olssons silver i laser radial.

Vid OS i Rio 2016 blev det en sjätteplats för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. I mars tog duon VM-guld i samma seglingsklass.

Anton Dahlberg adderar alltså ytterligare en medalj i prisskåpet, där pappa Peder Dahlberg bland annat har sju SM-guld i A22-klassen.

KLIPP: Här får Duplantis sin OS-guldmedalj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet