Åke Andrén-Sandberg är bekymrad över Sun Yang-domen. Foto: Bildbyrån

Efter Sun Yangs hävda avstängning: ”Mycket bekymrade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Cas (idrottens skiljedomstol) hävde den kontroversiella simmaren Sun Yangs dopningsavstängning reagerar nu ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingskommission, Åke Andrén-Sandberg.

”Inom svensk antidoping är vi mycket bekymrade över domen”, skriver han i ett uttalande.

Den kinesiske simmaren Sun Yang fick sin åtta år långa dopningsavstängning hävd i onsdags.

Anledningen var att ordföranden i Cas-panelen som dömde i ärendet ansås jävig efter att Yangs jurister presenterat ett flertal tweet där ordföranden, Franco Frattini, uttryckt sig antikinesiskt och använt rasistiska tillmälen mot kineser.

Sun Yang är därmed fri att tävla fram tills dess att en ny dom faller, något som upprör ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingskommission, Åke Andrén-Sandberg.

KLIPP: Vändningen: Sun Yangs avstängning hävs efter rasistiska tweets

”Vi är mycket bekymrade”

”Inom svensk antidoping är vi mycket bekymrade över domen, eftersom det tar fokus från arbetet mot doping och i stället fokuserar på de juridiska processerna”, skriver han i ett uttalande och fortsätter:

”Den kinesiske simmaren har medverkat till att hans dopingprov förstörts genom att en medhjälpare krossat ampullen med dopingprovet med en hammare så att dopingprovet aldrig kunna analyseras. Detta är självklart inte tillåtet och skall rendera ett straff mot dopingreglerna”.

Processen kommer göras om igen

”Nu har den schweiziska domstolen underkänt Cas dom eftersom en domare uttalat sig antikinesiskt i annat sammanhang. Detta kommer med all sannolikhet att medföra att hela processen kommer att göras om igen – den som förhindrar dopingkontroller kan inte förbli ostraffad – till betydande kostnad”.

Sun Yang dömdes i februari i år för brott mot idrottens dopningregler efter att han under ett oannonserat hembesök från Wada (World antidoping agency) vägrat lämna ifrån sig blod- och urinprov. 

När exakt förhandlingarna ska återupptas mot Sun Yang är fortfarande oklart men enligt Cas ska det ske ”omedelbart”.

KLIPP: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.