Simförbundet backar i bråket – drar tillbaka hotet

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella simförbundet Fina har hotat simmare med avstängning om de deltar i tävlingar kopplade till International Swiming League. Nu meddelar de dock att idrottarna inte längre riskerar att stängas av.

FINA har kritiserats av utövare som vill ha mer att säga till om i sporten, och fler och bättre möjligheter att simma in prispengar.

OS- och VM-mästare har fyllt i en stämningsansökan i Kalifornien förra månaden, det efter att FINA hotade att stänga av simmare som tävlade på en tävling som är kopplad till International Swiming League (ISL).

Nu säger Fina att ”Simmare är fria att delta i tävlingar eller event som anordnas av oberoende arrangörer”.

Men oavsett kommer resultat och rekord inte att bli officiella om arrangörerna misslyckas med att få Fina's godkännande, se till att det passar in i den officiela event-kalendern och har ett godkänt dopingkontroll-program.

Fina har kontrat ISL med ett förslag om en tävlingsserie som skulle ha 3,9 miljoner dollar i prispengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.