Pernille Blumes revansch – fixade silver åt Danmark

Publicerad

Pernille Blume hamnade i fokus efter scenerna i 100 fritt i sitt kvalheat i tisdags. Hon missade finalen, men har nu fått en i alla fall liten revansch när hon simmade upp Danmark till ett EM-silver i lagkappen.

Danska Pernille Blume fick många att se ut som frågetecken när hon i sitt kval i 100 fritt satte handen i kaklet, för att sedan göra en halvdan vändning. Det efter att ha öppnat stenhårt.

På torsdagskvällen lyckades hon dock bättre. Med en mycket stark öppning simmade hon in ett silver till Danmark i lagkappen, på tiden 51.87.

– 51.77 av Blume och ja, vi fick aldrig se henne i finalen på 100 men här gick det verkligen undan, säger SVT:s kommentator Niklas Nord.

– Verkligen imponerande. Hon var stark hem också, säger Lars Frölander.

Tvivlade på sig själv

Efter loppet var det en märkbart rörd Pernille Blume som stannade till vid SVT:s mikrofon. Hon berättade att hon inte trodde att det skulle vara så nervöst som det var, och hyllar sina lagkamrater som stöttade henne när hon började tvivla på sig själv.

– Jag tog Emilies hand och berättade att jag var riktigt orolig. Hon tittade mig i ögonen och sade ”du klarar detta”, och det betydde mycket, säger Pernille Blume

Hon berättar också att dagarna efter det märkliga 100-metersloppet varit jobbiga.

– Efter loppet på 100 meter har jag lärt mig mycket. Jag har varit nere på mina knän och varit rädd, men jag har fått mycket stöd från både förbundet och min tränare, och nu känns det som att vi kan gå vidare.

Hör det danska laget efter medaljsimningen:

Danska laget tog EM-silver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer