Sarah Sjöström tog OS-silver på 50 meter frisim. Foto: Bildbyrån/SVT

Sjöström efter silversuccén: ”Vill krama varenda person”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen simmade Sarah Sjöström in sin första OS-medalj i Tokyo.

Silvret på 50 meter frisim var en riktig sensation då Sjöström bröt armbågen i februari.

– Det var en lång resa till OS kan man säga. Jag har inte trott på mig själv hela tiden, berättar Sjöström för SVT.

Knappt ett dygn efter det osannolika OS-silvret på 50 meter frisim berättar Sarah Sjöström, på länk ifrån Tokyo, om firandet av medaljen.

– Jag, Daniel (Ståhl) och Simon (Pettersson) blev firade av det svenska OS-laget när vi kom tillbaka till OS-byn i går. Det var jättefint. De applåderade. De flesta är mitt uppe i sina tävlingar, så de gratulerade oss till framgångarna och så önskade vi dem lycka till med deras tävlingar, säger Sarah Sjöström, som strålar efter silvret.

”Har inte trott på mig själv hela tiden”

Det var på inget sätt självklart att Sjöström ens skulle åka till OS i Tokyo.

– Det var en lång resa till OS kan man säga. Jag är otroligt stolt över att ha klarat av att återhämta mig. Det har varit en lång väg tillbaka för att få armen att fungera igen som den ska i vattnet, säger Sjöström.

– Jag har inte trott på mig själv hela tiden. Jag har tänkt att det kanske är bättre att bara ställa in OS, för att jag knappt tror att jag kommer gå till semifinal. Jag hade åkt ifrån OS och överträffat mina förväntningar även utan den här medaljen. Så medaljen var ett extra stort plus.

”Armbågen känns bra”

I februari halkade Sarah Sjöström på en isfläck utanför Eriksdalsbadet i Stockholm och bröt armbågen. Återhämtningen är långt ifrån fulländad.

– Armbågen känns bra. Jag har ganska bra styrka, men jag behöver bygga lite muskelmassa. Jag tappade fyra centimeter muskelmassa runt armen, och jag hade inte direkt jättestora armar innan. Så det finns lite att göra där, säger Sjöström.

– Just nu är jag i ett läge där jag bygger muskler, men tappar dem ganska snabbt igen om jag inte jobbar med det, framförallt i högerarmen. Jag måste försöka få till en bra symmetri mellan armarna. Sen blir det ganska intensivt tävlande framöver, så jag ska försöka balansera det och få in lite styrketräning mellan tävlingarna.

Intensivt tävlingsschema

Ja, Sarah Sjöström får inte slappna av för mycket efter OS-succén då kalendern är full med tävlingar som ställts in under coronapandemin.

– Jag ska tävla redan om tre veckor igen i tävlingen som ska vara som Champions League fast med simning. Då är det en tävling varje vecka i fem veckor. Sen är det EM och VM i kortbana och VM i långbana i maj och sen är det EM igen. Det blir ganska intensivt på grund av att så många tävlingar ställdes in förra året, säger Sjöström.

”Vill krama varenda person”

Sarah Sjöström känner sig överväldigad efter att ha överösts med gratulationer och lyckönskningar av svenska folket efter sin OS-instats.

– Jag har fått ett sådant otroligt fint stöd under hela OS; inte bara på grund av medaljen. Reaktionerna har varit att det är helt otroligt att jag har kunnat ta mig tillbaka till den här nivån och ta mig till final efter det här året jag har haft. Så det är jag enormt tacksam över, säger Sjöström.

– Det är svårt att veta hur man ska tacka alla. Jag försöker svara på så många meddelanden som möjligt och tacka. Jag vill jättegärna krama varenda person, men det är pandemi så man kan inte krama allihop, säger Sjöström och skrattar.

Nu är OS över för Sarah Sjöström som lämnar OS-byn efter att ha fullföljt sina tävlingar.

– Nu blir det att flyga hem till Sverige och bara ta det lugnt och försöka vila, hantera jetlagen och kanske ta lite semester. Jag kommer nog att sova ganska mycket, säger Sarah Sjöström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer