Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström tveksam till vaccin: ”Vill veta mer”

Uppdaterad
Publicerad

IOK-ordföranden Thomas Bach vill att idrottsstjärnorna vaccinerar sig mot covid-19 inför Tokyo-OS nästa sommar.

För simstjärnan Sarah Sjöström är det inte givet.

– Man skulle vilja veta mer innan man tar ett vaccin, säger hon.

Flera tillverkare säger sig nu i stort sett vara klara med sina vaccin mot covid-19 och statsminister Stefan Löfven (S) sade häromdagen att det kan bli aktuellt att börja vaccineringen i Sverige i januari.

Internationella olympiska kommittén (IOK) kommer inte att kräva vaccination för att få delta i OS. Men Bach, som uttalade sig i samband med ett besök i Tokyo i veckan, anser att det är en solidaritetshandling mot japaner och andra aktiva att vaccinera sig.

Tokyo 2020

Internationell fråga

Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), anser att vaccination är en internationell fråga och inget som SOK kan styra över.

– Man kan inte lägga i händerna på idrottsorganisationerna att bryta prioriteringsordningen i ett visst land, det är omöjligt. Det handlar också om att solidaritetshandlingen inte bara gäller japaner och OS-aktiva, den gäller att visa solidaritet mot alla länder i världen och mot riskgrupper, säger Reinebo.

Sjöström tveksam

OS-guldhoppet Sarah Sjöström säger så här om att vaccinera sig:

– Jag har ju klarat mig hittills från att bli sjuk, så jag vet inte. Man skulle vilja veta mer innan man tar ett vaccin. Om det finns speciella blodgrupper som är immuna eller så där, det forskas väl litegrann på det fortfarande tror jag, säger Sjöström.

– Skulle man ha en blodgrupp som gör att man är immun så känns det onödigt att ta ett vaccin, men finns en risk att man blir sjuk så vill man absolut ha det.

Bach sade att IOK är på väg att säkra upp tillgång till vaccin. Han sade samtidigt att man inte ska gå före i kön.

– Vi har sagt från början att första prioritet är sjuksköterskor, läkare och alla andra som har samhällsnyttiga funktioner – de ska vaccineras först, sade Bach enligt sajten Insidethegames.

Enligt IOK:s OS-koordinator John Coates är det aktiva i fattiga länder som ska få tillgång till vaccin från IOK.

”Behövs mer fakta”

Är vaccin avgörande för att kunna genomföra OS smittsäkert?

– IOK har tidigare sagt att vaccination inte är förutsättning för OS, men kan vara en tillgång. Det sades ju innan man visste om man skulle få fram vaccin, säger Reinebo.

ARKIV: Sjöström om livet i Budapest-bubblan (6 november 2020)

Vaccin mot covid-19

Det finns ett flertal vaccinprojekt i världen som är inne i den sista testfasen, fas 3, och väntas snart kunna distribuera vaccin.

Bland annat Biontech, Pfizer, Moderna och Astra Zeneca som alla säger att deras potentiella vaccin har en skyddseffekt på minst 92 procent, vilket ses som bra.

EU-kommissionen har under hösten skrivit färdiga avtal med fyra leverantörer av potentiella vaccin mot covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet