Sun Yang var på plats i Montreux, Schweiz, och det offentliga Cas-förhöret i november 2019. Foto: TT

Sun Yang satsar mot OS 2024

Uppdaterad
Publicerad

I går fick den kinesiske stjärnsimmaren Sun Yang sin dopningsdom fastslagen till fyra år. Därmed missar han två VM och OS i Tokyo. 29-åringen kommer dock inte att avsluta karriären utan siktar på Paris 2024.

– Svårigheter och hinder gör mig bara starkare, säger Sun Yang.

Efter en utdragen process som inleddes med att en säkerhetsvakt i Sun Yangs team slog sönder ett redan taget dopningsprov i september 2018 fick sin slutpunkt i går när en ny panel i skiljedomstolen Cas i Lausanne, Schweiz, offentliggjorde domen.

Den första Cas-domen på åtta år skrevs ner till fyra år och tre månader och bakdaterades till 28 februari 2020, vilket gör honom tillgänglig först till OS i Paris 2024.

Tokyo 2020

Är 32 år i Paris 2024

Det gör att han missar han långbane-VM i Japan 2022 och Qatar 2023.

– Faktum är att min kropp är i fantastiskt slag, säger Sun Yang till kommunistpartistyrda ”The Paper”. Även om han inte kan tävla under tre år så kommer Sun Yang att hålla kontakten med sporten. Han nämner att träna ungdomar som en aktivitet.

– Svårigheter och hinder gör mig bara starkare, säger Sun Yang, trefaldig OS-mästare och elvafaldig världsmästare, och håller ett öga på OS i Paris 2024 då han kommer att vara 32 år.

ARKIV: Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder (28 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet