Ruta Meliutyte. Foto: TT Nyhetsbyrån

Supertalangen om depressionen

Uppdaterad
Publicerad

Ruta Meliutyte hade hela karriären framför sig. Men efter ett misslyckat OS i Rio gick hon in i en djup depression. Nu är hon på väg tillbaka, men sjukdomen har satt sina spår.

2012 överraskade hon alla när hon som 15-åring vann OS-guld på 100m bröstsim i London och blev hela världens nya underbarn. Men fyra år senare, i Rio, var Ruta Meilutyte bara sjua. Nu berättar 21-åringen för Brasilianska Globo esporte vad som hände.

”Jag lider av en depression och jag kämpar mot den varje dag.”

Idrott och psykisk ohälsa

Fram tills för några månader sedan var litauiskan tvungen att ta medicin för att klara av sin vardag. Saker som att kliva upp ur sängen blev tufft.

”Ibland undrade jag vad jag gjorde med mitt liv, för allt verkade medingslöst” berättar Meilutyte och erkänner att när det var som värst, ville hon inte träffa folk över huvud taget.

Men hon är inte ensam. Simmare som Michael Phelps, Alisson Schmitt och Grant Hackett har också berättat om sina problem med psykisk ohälsa – och även i Sverige har flera idrottare talat ut, däribland Irene Ekelund, Jenny Rissveds och Kajsa Kling.

”Det är inte något som vi ska vara rädda att prata om. Många idrottare är rädda att det ska låta som en ursäkt. Men för mig var det viktigt att prata om min erfarenhet.”

Vill utmana på Sjöströms distans

Inför OS i Tokyo satsar Meliutyte inte bara på bröstsim, hon vill även pröva lyckan på 50 meter fritt, där en viss Sarah Sjöström kommer att vara det största hotet. Och hon ser nu positivt på framtiden igen.

”I dag är jag mer medveten om vad jag kan göra, vad jag gör och vad jag känner. Allt hände så snabbt och det var så överväldigande att jag inte kunde kontrollera det. Nu är jag redo.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet