Skateboardstjärnan Oskar Rozenberg Hallberg tvingades byta skola

Uppdaterad
Publicerad

Han var ensam om att skejta i sin skola.

Och blev retad för det.

Så mycket att skateboardstjärnan Oskar Rozenberg Hallberg tvingades byta till en annan skola.

– Lärarna gjorde inte så mycket åt det, säger ”Oski”.

I nya SVT-dokumentären ”Oski – en olympisk skateboardsaga” berättar 25-årige Oskar Rozenberg Hallberg, Sveriges första skateboardolympier och dubbel världsmästare, om problemen han mötte när han som ung började att skejta. För i sin skola i Malmö stack han ut.

– Jag vet inte om man kallar det mobbning, jag var retad ibland. Jag var minst i klassen, och jag var den enda på skolan som skejtade. Så folk började kalla mig skejtnörd. Man kände sig inte säker, man visste att man kunde bli retad när som helst, lärarna gjorde inte så mycket åt det heller. Jag tror barn retar varandra bara för att inte vara den som blir retad, berättar Oskar Rozenberg Hallberg i SVT-dokumentären.

”Förstod att det var psykosomatiskt”

Han var mellan elva och tolv år när det inträffade. Utan något större stöd från lärarna, men ett hundraprocentigt från föräldrarna.

– Jag vet inte om han kände sig mobbad, men på gränsen i alla fall. Jag var och hämtade honom hur många gånger som helst på skolan, och den sista hade han spytt. Då förstod jag att det var psykosomatiskt. Så då tänkte jag att vi kanske får byta skola. Det var lite av en räddning för Oskar, faktiskt, förklarar Oskars pappa Johnny Hallberg.

Se ”Oski – en olympisk skateboardsaga” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.