Oskar Rozenberg Hallberg nära dö av hjärtsvikt som ung

Uppdaterad
Publicerad

Han tvingades operera hjärtat kort efter födseln.

Och skateboardstjärnan Oskar Rozenberg Hallberg var nära att dö.

– Det är svårt att prata om det, berättar hans mamma Irena i nya SVT-dokumentären.

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg har numera dubbla VM-guld i skateboard, disciplinen park. Och blev Sveriges första skateboard-olympier vid OS i Tokyo. Men 25-åringens liv var i fara två veckor efter att han hade fötts.

Det avslöjar Oskars mamma Irena Rozenberg i nya SVT-dokumentären ”Oski – en olympisk skateboardsaga”.

– Han andades väldigt ansträngt, då gick vi till barnkliniken med honom. En läkare konstaterade att hans hjärta slog dubbelt så många slag i minuten som det ska. Vi blev väldigt oroliga, vi skjutsades i himlafart till Lund och de la in honom där över natten. På förmiddagen kom en överläkare på rond, och han sade att er son är allvarligt sjuk. Och sedan ... det är svårt att prata om det ... han sade också att om inte Oskar opereras omedelbart så kommer han dö i hjärtsvikt, berättar Irena Rozenberg.

Mamma Irene och pappa Johnny fick reda på att Oskar hade 50 procents chans att överleva.

– Operationen gick bra, de sa att det kommer behövas fler operationer, men det har inte behövts en enda. Läkaren sade till oss att de flesta ”hjärtbarn” fungerar. De kanske är lite magrare, de kanske är mer orkeslösa – men de kan leva helt vanliga liv. Det enda de med säkerhet kunde säga var att han inte kommer kunna göra är att bli elitidrottsman.

Se ”Oski – en olympisk skateboardsaga” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.