Viktor Andersson i gul väst jagar landslagskompisen Elliot Baralo i åttondelsfinalen. Foto: TT

Viktor Andersson tvåa efter stor dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Andersson blev tvåa i skicrossprinten i den blivande VM-backen i Idre efter stor dramatik. Han låg lika med Francois Place och Jonas Lenherr men tryckte sig förbi i den sista rullen och säkrade framgången. 

– Vilken fajt av Andersson, ropar experten Lars Lewén.

I princip hela loppet låg Andersson, nu femma i världscupen, sida vid sida med schweizaren Lenherr och det blev en del knuffar nedför den raka banan i det ymniga snöfallet. Vid mållinjen sträckte Andersson fram armen och fingrarna maximalt.

Fransmannen Bastien Midol var överlägsen och vann utan dramatik.

– Det var ett konstigt lopp men jag är glad över att ha vunnit och det betyder mycket inför VM och ger en bra känsla, säger Midol i SVT:s sändning.

22-årige svensken Elliott Baralo blev trea i kvartsfinalen efter att Viktor Andersson smitit förbi sent och blivit tvåa. Marc Bischofsberger vann heatet. I semifinalen blev Andersson tvåa trots en del strul. Fransmannen Francois Place vann heatet klart.

Mobärg utslagen redan i åttondel

Världcupfyran David Mobärg, som vann sin första världscuptävling i december, blev utslagen redan i åttondelsfinalen när han blev ifrånåkt och trea efter vinnande schweizaren Marc Bischofsberger och kanadensaren Christopher Delbosco. Han var aldrig med och konkurrerade om att gå vidare.

– Det kändes som om åkarna före hade lite bättre glid på skidorna, faktiskt. Det såg lite segt ut på det platta partiet, säger SVT:s expert Lars Lewén.

Till helgen är det fullängdstävlingar i den blivande VM-backen, där det i prognosen talas om att det ska komma 40 centimeter nysnö de närmaste dagarna.

Fanny Smith tangerad etta genom tiderna

Schweiziskan Fanny Smith vann damklassen och tog sin 26:e världscupseger, hennes sjunde vinst i Idre. Därmed är hon lika med fransyskan Ophelie David i att vara bäst genom tiderna.

– Det är alltid kul att tävla i Idre. Det är tufft och man får inte göra några misstag, säger Smith.

Det saknades svenskt deltagande i damklassen. Sandra Näslund dras med en långvarig knäskada och har ännu inte tävlat i världscupen den här säsongen och Alexandra Edebo, som vann sin första världscuptävling samma kväll som Mobärg, är inte återhämtad från sin hjärnskakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.