Öberg femma efter stark avslutning

Uppdaterad
Publicerad

Laura Dahlmeier följde upp guldet på sprinten över 7,5 km med att vinna jaktstarten över 10 km. Tyskan var inte så snabb i spåret men ett säkert skytte med bara en bom i blåsten grundlade segern. Hanna Öberg slutade femma efter att ha gått ut som sjua. – Det känns jättebra, det var lite för många bom i liggande skyttet men jag är ändå nöjd annars, säger Öberg till SVT Sport.

Hon tappade ett tag och var nere på tolfte plats efter tre bom på de två inledande liggande skyttestationerna. Hon avslutade med två felfria skytten i stående och kunde avancera.

– Det var en bra insats med lite mersmak av Öberg. Hon missade ett skott i sprinten och tre i dag. Det visar att hon är så här bra, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Bästa placeringen för Öberg

I spurten om fjärdeplatsen var norskan Marte Olsbu för stark men Öberg tangerade sin bästa internationella individuella placering (världscupen inräknad).

– Jag kunde åka med alla som kom i spåret. Jag fick väl spö av Marte här i spurten, annars tyckte jag åkningen fungerade väldigt bra också, säger Öberg SVT Sport.

”Bestämde mig för att skärpa till mig”

Vid det sista skyttet tog Öberg väldigt god tid på sig, 51 sekunder på vallen, men kämpade ner tavlorna skott för skott.

– Efter att det var lite knackigt i liggande skyttet så bestämde jag mig för att skärpa till mig och ta ett skott åt gången, säger Öberg och fortsätter:

– Där på sista stående fick jag vänta lite på vinden men jag satte dem så det är jag nöjd med.

Dahlmeier utmanades av Kuzmina

Öberg var aldrig inblandad i medaljstriden efter de tidiga bommarna men kom starkt på slutet. Anastasia Kuzmina spurtade ner Anais Bescond i kampen om silvret.

Dahlmeier utmanades i kampen om guldet när Kuzmina, som varit 13:e och gått ut 54 sekunder bakom, var ikapp till tredje skyttet men två bom på slovakiskan banade väg för tyskan.

Brorsson klättrade 17 platser

Sverige gjorde en bra laginsats där Mona Brorsson klättrade från 27:e till tionde plats efter en bom.

– Det var mitt bästa jaktstartslopp, säger hon.   

Linn Persson var 21:a och Elisabeth Högberg 29.

– Fyra svenskor topp 30 och Anna Magnusson inte ens med gör att förväntningar inför stafetten inte direkt minskas, säger Ferry.

Det är där det pratats om svensk medalj i skidskyttet.

Se alla placeringar och övriga OS-resultat här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer