Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Elvira Öbergs comeback i Antholz.

Elvira Öberg på pallen efter sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Hon missade stafetten och masstarten i Ruhpolding på grund av sjukdom.

I dag var Elvira Öberg tillbaka – och det med besked. Hon sköt fullt och slutade trea i sprinten i Antholz, Italien.

– Jag trodde inte det här när jag vaknade i morse, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

Elvira Öberg kände sig krasslig och tvingades stå över stafetten och masstarten i Ruhpolding förra helgen. Och det var länge osäkert om hon skulle komma till start i torsdagens sprint i Antholz, men i morse kom beskedet från landslagstränaren Johannes Lukas att Elvira Öberg var bättre.

Det började något segt för 23-åringen i spåret, då hon var drygt elva sekunder efter Julia Simon efter 1,5 kilometer. Men i det första liggande skyttet sköt hon fullt och tog sig därmed högt upp i resultatlistan. Hennes fem träffar innebär att hon nu har 55 raka träff i liggande skytte, vilket är den längsta aktiva sviten just nu.

Även i det stående och sista skyttet blev det fullt och hon åkte dessutom betydligt fortare på slutvarvet.

– Hon kommer tillbaka och gör ett topplopp, säger SVT:s expert Fredrik Lindström.

Men, det räckte inte till seger. Dorothea Wierer sköt också fullt och var något snabbare i spåret. Wierer vann därmed sprinten på hemmaplan –blott tre sekunder före fransyskan Chloe Chevalier.

– Jag är väldigt positivt överraskad, säger Elvira Öberg till SVT Sport efter tredjeplatsen.

– Det betyder jättemycket att jag har den här stabiliteten i liggskyttet. Förra året bommade jag var femte skott i snitt, nu har jag satt 55 i rad, det är något jag är otrolig stolt över.

Nu är det dock oklart om Öberg kommer att ställa upp i jaktstarten som är på lördag.

– Det blir fullt fokus på återhämtning nu, säger hon.

Syster Hanna Öberg slutade på en elfteplats, medan Linn Persson kom 22:a, Anna Magnusson 31:a, Tilda Johansson 33:a och Mona Brorsson 35:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.