Experten om Hanna Öberg: ”Tryggheten finns inte där”

Uppdaterad
Publicerad

Medaljhoppet Hanna Öberg har fått en tuff start på OS.

Individuellt har hon kommit på 16:e plats som bäst och även om åkningen såg bättre ut i gårdagens sprint går det fortfarande motigt på skjutvallen.

– Den här tryggheten som har varit hennes signum finns inte riktigt där, säger SVT:s expert Björn Ferry.

En 16:e plats i distansen och en 19:e plats i sprinten. Det är Hanna Öbergs individuella facit under OS. Även om åkningen har förbättrats under mästerskapets gång har 26-åringen inte riktigt kommit upp i den höga nivå på skjutvallen som hon många gånger tidigare visat att hon kan hålla.

– Hannas hela skidskyttehistoria har präglats av att hon har varit så oerhört stark i de här avgörande lägena. Den här säsongen är det få tävlingar där hon verkligen har fått till skyttet. Så den här riktiga tryggheten som har varit hennes signum finns inte riktigt där, säger SVT:s expert Björn Ferry.

OS i Peking 2022

”Det är en riktig guldchans”

Under söndagen väntar jaktstarten och Hanna Öberg kommer gå ut en och en halv minut efter ettan Marte Olsbu Röiseland och ha en minut upp till pallplats. Även om Ferry tror att det kan bli svårt att ta medalj i just jaktstarten ser han positivt på utvecklingen i åkningen.

– Hon hade sjätte åktid i sprinten och det bådar ju för att hon har bra chanser framöver. Stafetten och masstarten är ju kvar efter jaktstarten, och stafetten är en riktig guldchans för de svenska damerna. I masstarten har alla de svenska tjejerna som står på start bra chanser, säger han.

Öberg själv hoppas kunna göra en bra tävling, trots att hon går ut som den 19:e åkaren.

– Det blir ett lite knepigare utgångsläge, men det finns fortfarande möjligheter att göra en hel del. Jag är 30 sekunder från topp sex och en minut från pallen. Och man brukar säga att en minut är möjligt att ta in i en jakstart, säger Hanna Öberg till SportExpressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet