Samuelssons mäktiga klättring – tvåa i jaktstarten

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson tog en rejäl revansch efter floppen i gårdagens mixedstafett. Han gick ut som 14:e i jakstarten i Oberhof – och tog sig hela vägen upp till en andraplats.

– Jag är stolt och imponerad av mig själv med tanke på gårdagen. Jag lyckades vända på det, säger Samuelsson till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson hade en riktigt dålig lördag på vallen igår, men idag var det desto bättre.

Han inledde jaktstarten 54 sekunder från ledning, som 14:e åkare. Men med bara en bom på hela tävlingen tog han sig hela vägen upp till pallen och en andraplats.

Samuelssons enda bom kom i det tredje skyttet, men inför det avslutande såg det ut som att ryssen Alexander Loginov skulle ta sin andra raka individuella seger. Men då blev det tre bom för ryssen och segerkampen öppnades.

Svensken gick ut som tvåa bakom fransmannen Quentin Fillon Maillet och tog ikapp på slutvarvet, men han nådde inte hela vägen och slutade tvåa. Till slut blev avståndet upp till segern 9,9 sekunder.

– Jag var väldigt trött. Coacherna försökte coacha mig mot Fillon Maillet på slutet. Jag gjorde vad jag kunde, säger Samuelsson.

Samuelssons åktid var sjundebäst och Tarjei Bö som kom trea var bäst av alla i spåret. Norrmannen tog sin femtionde pallplats i världscupen då han besegrade landsmannen Sturla Holm Lägreid i en sprurtstrid. Loginov blev femma.

– Det är jättefint att han får med sig det här loppet. Det har varit lite kämpigt, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

I och med andraplatsen går Samuelsson upp som trea i totala världscupen. Fillon Maillet passerar sin landsman Emilien Jacquelin är ny ledare.

Martin Ponsiluoma slutade 27:a och Jesper Nelin kom i mål på en blygsam 50:e plats efter fem bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.