Skottheim: ”Det är nästan kniven genom strupen”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim var ena halvan av den duo som förde Sverige till en femteplats i singelmixedstafetten i Oberhof. Hon har inte åkt många lopp i vinter – men hoppas fortfarande på OS i Peking.

– Det är verkligen kniven mot strupen, eller nästan kniven genom strupen, säger hon till SVT Sport.

Johanna Skotthim har bara åkt två världscuplopp den här säsongen, men tack vare en fin inledning på förra säsongen är hon ändå med i snacket om de två tomma OS-platserna som finns till Peking.

– Det är klart det är mycket snack och spekulationer. För mig är det jättesvårt att säga, framför allt då jag har vetat att jag inte kommer kunna tävla så mycket och visa vad jag kan. Det är verkligen kniven mot strupen, eller nästan kniven genom strupen. Det är jättehård konkurrens, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Men att stå och fundera på om jag kan ta mig till OS eller inte gynnar inte min prestation. Genom att göra bra lopp kanske jag kan slå mig in i snacket om en OS-plats.

27-åringen var nöjd med sig sin egen insats i singelmixedstafetten.

– Jag ger mig själv godkänt. Jag tycker jag gör det bra. Det tar jag med mig och så jobbar jag vidare.

Laget tas ut efter världscuptävlingarna i Ruhpolding den 16 januari. Landslagstränare Johannes Lukas vill inte spekulera i nuläget.

– Jag funderar inte så mycket på OS just nu. Vi har viktiga tävlingar framför oss och sedan gör vi en uttagning. OS är ändå flera veckor bort och vi ska fokusera på att göra bra tävlingar nu, säger han.

Experten Helena Ekholm känner för Skottheim som säger att det är 'kniven genom strupen':

– Jag tycker det är så hemskt när hon säger så. Då förstår man pressen hon känner. Man har få chanser inför uttagningen, det är inte lätt att bära på den pressen och stressen. Speciellt hon som har slitit med hälsan och inte har kunnat göra sig själv rättvisa.

Skottheim slåss främst med Stina Nilsson och Mona Brorsson om de sista OS-platserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.