Grip om uteblivna tävlingarna: ”Frågan är extremt viktig” Foto: Bildbyrån

Rikard Grip om uteblivna svaret från regeringen: ”Respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga världscuptävlingar i Östersund i december efter beslutet som togs i lördags. Skidskytteförbundet är besviket över att regeringens brist på svar.

– Jag tycker det blir respektlöst när man inte ens ger oss en bekräftelse att de mottagit vår skrivelse, säger Rikard Grip, generalsekreterare för skidskytteförbundet, till SVT Sport.

Internationella skidskytteförbundet IBU beslutade i lördags att flytta världscuptävlingarna i Östersund 3-6 december. Istället för att hålla säsongens fyra första tävlingar på fyra olika orter kommer de fyra tävlingarna endast att hållas i finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen.

Enligt IBU kommer beslutet för säkra utövarnas hälsa och för att minimera logistiska risker till följd av resor.

– Man är besviken på att regeringen inte gör ett undantag för elitidrottare. Det är tydligt att man inte tar idrotten på allvar, har skidskytten Sebastian Samuelsson sagt till SVT Sport.

”Vill göra undantag”

Under måndagen höll svenska skidskytteförbundet en livesändning med anledning av IBU:s beslut.

– Vi har velat framföra till regeringen att professionella idrottare ska ses som andra yrkesprofessionella personer och ska kunna göra undantag från inreseförbudet som råder från vissa länder och nationaliteter, säger Rikard Grip, generalsekreterare för skidskytteförbundet.

– Vi har inte fått svar på det vilket är den stora anledningen till att vi inte kan stå värd till världscupen i december. Vi jobbar fortsatt hårt för att få till en dialog. Frågan är extremt viktig, säger Rikard Grip.

”Väldigt olyckligt”

Till SVT Sport utvecklar Rikard Grip:

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att vi inte ens har fått ett besked. Det har känts lättare på något vis att ha de med sig att de uppfattat frågeställningen, tagit till sig den och visat den respekt som blir mot oss för det är ett väldigt stort slag mot oss som arrangör, kommun, region mot allihopa.

Skidskytteförbundet har inte fått några reaktioner från regeringen efter IBU:s beslut.

Tycker du att det är respektlöst av regeringen att inte kunna ge något svar överhuvudtaget?

– Jag tycker det blir respektlöst när man inte ens ger oss en bekräftelse att de mottagit vår skrivelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.