Foto: TT Nyhetsbyrån

Så corona-anpassar skidskyttet världscupreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemi med sjukdom och karantän gör att sporten riskerar att inte bli helt rättvis. Därför har det internationella skidskytteförbundet (IBU) anpassat sina sina regler till årets säsong. Fler resultat kommer att strykas för att karantän inte ska drabba enskilda åkare så hårt.

Här är förändringarna i regelverket som har gjorts på grund av coronapandemin.

  • Den här säsongen stryks fyra resultat från varje åkare i totalcupen, istället för två som det har varit tidigare.

Beslutet har tagits för att eventuell frånvaro på grund av smitta eller karantän inte ska påverka lika mycket. Om reglerna hade sett ut så här ifjol så hade norskan Tiril Eckhoff vunnit den totala världscupen, istället för Dorothea Wierer.

  • Även i nationscupen stryks flera resultat, hela sex stycken per nation om hela programmet genomförs. Det görs för att länder som inte tillåts tävla i enskilda tävlingar nu inte skall drabbas hårt även i framtiden. Nationscupen avgör nämligen antalet startplatser inför kommande säsong.
  • Även i delcuperna (till exempel sprintcupen/distanscupen) stryks de svagaste resultaten. Det har inte gjorts tidigare.

Nytt för säsongen är även att den bästa åkaren under 25 år belönas med en blå väst, utöver de övriga cuperna.

Imorgon är det världscuppremiär i finländska Kontiolahti.

KLIPP: Wierer: ”Alla blev rädda för Stina Nilsson”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.