Sebastian Samuelsson efter hoten: ”De ska inte lyckas tysta mig”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson har hyllats för sin frispråkighet. Men det har sitt pris. Hans kritik mot hur Ryssland agerar inom skidskytte-världen har lett så långt som till dödshot.
– Klart att det är obehagligt, men det är viktigt för mig att känna att jag inte blir skrämd. De ska inte lyckas tysta mig, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

Sebastian Samuelsson har flera gånger riktat kritik mot Ryssland. Som skidskytteland, mot deras deras antidopnings-arbete och hur de hanterat de krav de fått efter att de stängdes av efter den omfattande McLaren-rapporten.

För det har skidskytten fått ta emot dödshot.

– Jag har fått ganska många kommentarer på sociala medier. Men det värsta var ett mejl i min privata mejlkorg med ett hot om en rysk dödspatrull. Det är skickat från någon säkerhetstjänst, den här personen vill vara anonym, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Vad var det på för språk?

– Det var på engelska. Halvdålig i och för sig men på engelska, fortsätter han.

Fokuserar på att bli bäst

Han tar det inte med ro, men låter sig heller inte påverkas.

– Även om jag inte tar det på så stort allvar, så är det klart att det är obehagligt och det är inte kul att få det, säger han. Det påverkar mig, men jag försöker lägga fokus på skidåkningen och att bli så bra som möjligt på det.

Trots hoten har OS-silvermedaljören inga planer på att låta sig tystas.

– Det är viktigt för mig att känna att jag inte blir skrämd. De ska inte lyckas tysta mig. Det har varit en viktig debatt att ta och det kommer jag fortsätta med.

”Hade varit jobbigare att behöva vara tyst”

Samuelsson är en av få som vägrar låta sig tystas i debatten. Andra agerar annorlunda, i Norge har ingen velat uttala sig i frågan om Ryssland.

– Det beror nog på många saker. Men det är klart att det beror på att det kommer in en del hot och hat på sociala medier och att de vill fokusera på idrotten, säger Samuelsson.

– För mig har det aldrig varit en motsättning, jag tycker att jag kan fokusera på att bli världens bästa skidskytt, samtidigt som jag kan uttrycka mina åsikter om saker som berör mig. För mig tar det nog mer energi att behöva vara tyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer