Svenskarna sköt bort sig i blåsten

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma hade slagläge på medaljerna efter sprinten med att vara femma och sexa inför jaktstarten över 12,5 km. De sköt dock bort sig i blåsten.

Den vinnande fransmannen Quentin Fillon Maillet stod för en rejäl maktdemonstration och vann överlägset efter fullt skytte, 20 nedskjutna tavlor.

– I första stå var det nästan oskjutbart, säger Martin Ponsiluoma till Aftonbladet.

Fransmannen hade inför det här loppet vunnit de fyra föregående jaktstarterna i världscupen. Tarjei Bö följde upp gårdagens brons, hans första individuella OS-medalj, i sprinten med en ny medalj. I dag tog han tog silvret efter att ha klättrat en placering. Eduard Latypov tog bronset.

OS i Peking 2022

Lillebror Johannes Thingnes Bö gick ut i stor ledning och inledde med fullt skytte innan det rasade och han fick med sig sju bom – men slutade ändå femma.

Samuelsson åkte i mål som åtta efter fem bom medan Ponsiluoma blev elva med hela nio bom. De avslutade snyggt med fullt skytte i sista stå och klättrade en del. Ponsiluoma var nere på 29:e plats efter det tredje skyttet. 

– Ponsi hade bästa åktid men nio bom räcker ju inte, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Det var svåra förhållanden men inte för svåra.

– Jag tycker det var möjligt, men man ska ha lite flyt. Det är en utomhusidrott vi sysslar med, säger Samuelsson til Aftonbladet.

Thingnes Bö sköt bort sig i första stå

Vid det tredje skyttet, det första i stående, inledde Johannes Thingnes Bö i blåsten där han försökte vänta in lugnare vind men fick tre inledande bom och fick ta två rundor. Fillon Maillet hade betydligt bättre förhållanden och sköt fullt. Han gick ut i ledning med tio sekunder till godo på Eduard Latypov. Samuelsson var där tia efter två nya bom, två minuter från bronset. Ponsiluoma klappade ihop totalt och fick fyra nya rundor: Ut som 29:a och tävlingen var lika nattsvart som Pekinghimmelen. 

Vid det andra lliggande skyttet hade ledande Thingnes Bö svårt att hitta rätt ställning och missade sina två första skott. Jagande Fillon Maillet hade problem med magasinet men sköt fullt och gick ut som tvåa bara 13 sekunder efter norrmannen.

Det var hård blåst och Samuelsson hade två bom och Ponsiluoma tre. De tappade rejält i de svåra förhållandena. Samuelsson gick ut som sjua och Ponsiluoma som 13:e. 

Redan i det första skyttet försämrade Ponsiluoma utgångsläget med två bom medan Samuelsson tappade tid på täten efter en bom men avancerade en placering upp till fjärde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet