OS-guld till Sverige – vann damernas stafett

Uppdaterad
Publicerad

Sverige höll för favorittrycket i damernas skidskyttestafett.

Efter en imponerande insats på samtliga fyra sträckor i stafetten kunde Elvira Öberg avsluta med att åka först över mållinjen och säkra ett historiskt OS-guld.

– Jag har drömt om att stå och skjuta för guld. Det kändes väldigt speciellt och stort och jag ville verkligen förvalta läget, säger Elvira Öberg till Aftonbladet.

Elvira Öberig gick ut på den sista sträckan 26,6 sekunder före Ryssland (ROK) och hade råd med missade skott.

– De kunde inte ha gett mig ett bättre utgångsläge, säger avslutande Elivira Öberg enligt Reuters. Jag försökte bara att koncentrera på mitt eget lopp och göra som jag brukar göra i sprintlopp, bara göra min grej. Jag är så stolt över att jag lyckades hålla ihop det. Det var en väldigt speciell situation att vara i, säger Elvira Öberg enligt Reuters.

OS i Peking 2022

När Elvira Öberg åkte först över mållinjen var det ett historiskt blågult ögonblick. Aldrig tidigare hade Sverige tagit ett OS-guld i stafett på damsidan.

Det har man nu.

Sverige vann tolv sekunder före det ryska laget. Tyskland blev trea.

– Vi är ett brutalt bra lag, de gör det perfekt från första sträckan, säger huvudtränare Johannes Lukas till TT.

Drömstart för Persson

Linn Persson tog hand om förstasträckan för Sverige och gjorde det på bästa möjliga sätt. Hon sköt fullt i liggande och ökade på avståndet i spåret. Persson bommade visserligen ett skott i stående, men satte extraskottet och när hon växlade över till Mona Brorsson var det som tvåa, 0,5 sekunder bakom Tyskland.

– Det var riktigt kul att få göra en bra sträcka. Jag är jättenöjd, säger Linn Persson till Discovery+.

Även Mona Brorsson inledde på bästa sätt. 31-åringen såg stark ut i spåret och sköt fullt i det liggande skyttet.

Lika bra gick det i det stående. Brorsson var säkerheten själv, satte samtliga skott och växlade över till Hanna Öberg på tredje plats.

– Jag är jättenöjd med det jag presterade. Jag kunde inte göra det så mycket bättre, säger Brorsson.

Öberg hade nästan en halv minut upp på det ledande ryska laget och efter det liggande skyttet hade avståndet inte förändrats märkbart. Men i det stående skulle förutsättningarna ändras rejält.

Rysk straffrunda

Svetlana Mironova missade då hela fyra skott, fick åka en straffrunda och tappade det ryska försprånget. Hanna Öberg bommade visserligen tre skott, men satte sina extraskott och växlade över till Elvira Öberg på sista sträckan som etta, med både Italien och det ryska laget hack i häl.

– Jag känner ändå de bommarna och har kontroll, säger Hanna Öberg efter tre extraskott i stående till Discovery.

Elvira Öberg är däremot känd för att vara stark i spåret och kunde dryga ut ledningen. Dessutom sköt hon fullt i liggande och nu saknades bara ett fint resultat i det stående för att en svensk guldmedalj skulle vara säkrad.

Så blev också fallet.

Men det blev dramatiskt. Det ryska laget knappade in på åkningen men Elvira Öberg klarade av att hålla undan – och säkra ett svenskt OS-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet