Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Forsberg och Helena Ekholm hyllar insatserna som Hanna Öberg och de andra stjärnorna stått för under skidskytte-VM. Foto: Bildbyrån

Svenska medaljrekordet i VM hyllas: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg tog sitt andra guld och krönte den svenska insatsen i VM. Ett mästerskap där Sverige tog elva medaljer – nytt svenskt mästerskapsrekord.

– Det är helt fantastiskt, en kross av förra rekord, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

På VM:s sista dag blev det dubbla guld för Sverige när både Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg tog hem gulden i masstarten. För Hanna Öberg var det hennes fjärde medalj och andra guld i VM.

– Det är så imponerande det Hanna gör i dag. Vi vet att hon är stark i de avslutande lägena och hon tar chansen på det här sättet. Hon har imponerat under hela VM och lyckas ladda om igen, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Det blev en stark avslutning på ett framgångsrikt mästerskap för Sverige.

– Hela den här dagen där Sverige vinner tre av sex medaljer, varav två guld. Det är helt makalöst, säger den sexfaldiga VM-guldmedaljören Magdalena Forsberg.

Nytt medaljrekord för Sverige

I VM tog Sverige elva medaljer, varav tre guld, och det är ett nytt rekord, det tidigare var sex medaljer från Pokljuka 2021.

– Det är helt fantastiskt, en kross av förra rekord. Vi ska också komma ihåg att Elvira Öberg, vår största stjärna inför VM, inte tagit någon individuell medalj, säger Helena Ekholm.

Magdalena Forsberg menar att åkarna sporrar varandra.

– De är inne i ett flow, de har saker och ting med sig. De har jobbat hårt tillsammans i flera år och har ett bra team runt sig. Allting har funkat och så är de inne i det här flowet där allting funkar resultatmässigt. De sporrar varandra också förstår, det är helheten som gör det, säger Magdalena Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.