Hanna Öberg är inte längre regerande olympisk guldmedaljör på damernas distans. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenskorna långt efter i damernas distanslopp

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg var regerande guldmedaljör.

Mona Brorsson stod på pallen senast i världscupen.

Och Elvira Öberg hade vunnit tre världscuptävlingar på andra distanser i år.

Men när damernas distanslopp avgjordes vid OS i dag var ingen svenska nära medalj.

Vid OS i Peyongchang 2018 tog Hanna Öberg ett smått sensationellt guld i distansloppet.

Men nu är hon inte längre regerande guldmedaljör på den distansen.

OS i Peking 2022

Hanna Öberg startade bra

Vid OS i Peking i dag slutade hon nämligen ”bara” på 14:e plats.

Hon inledde visserligen bra med ett fullt skytte vid det första besöket på skjutvallen. Men vid nästa besök blev det två bommade skott, och ytterligare ett vid det avslutande skyttet – och drömmen om en OS-medalj var därmed i princip släckt.

– Jag börjar båda serierna bra, men tappar lite fokus i slutet av serierna och då blir det bom, säger hon, enligt TT, och fortsätter:

– Jag var liksom inte helt där i dag.

– Man kanske inte kan förvänta sig att man ska vinna alla tävlingar hela tiden. Det är ingen katastrof och jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning från mixedstafetten.

Bra start av lillasyster också

Även för Hanna Öbergs lillasyster Elvira Öberg blev det någon bom för mycket. Hon hade inledningsvis bra fart på skidorna, och ledde efter det inledande skyttet.

Men på det andra skyttet misade hon det första skottet, och vid det tredje blev det ytterligare två bom och en 13-plats till slut.

– Det är som att åkningen segar ihop sig fullständigt på andra varvet. Jag känner inte alls igen kroppen riktigt. Det blir lite frustrerande ute i spåret när jag känner att det går fruktansvärt segt, säger hon, enligt Aftonbladet.

– Jag får prata lite med Johannes (Lukas, förbundskapten). Det kan vara att det är en lång tävling och tuffa förhållanden men jag tycker att jag borde ha kunnat göra det bättre även om jag ser att det bara är tre som har åkt fortare.

Bästa svenska blev istället Mona Brorsson, som bara bommade ett skott och slutade tolva, 1.30,4 bakom segrande Denise Herrmann, som precis som Brorsson bara bommade ett skott. Det var Herrmanns första OS-guld, och hennes andra OS-medalj. Den första OS-medaljen kom i längdskidstafetten 2014, som Sverige vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet