Johannes Thingnes Bö. Foto: Bildbyrån

Här är Thingnes Bös succésäsong

Publicerad

Johannes Thingnes Bö har varit säsongens gigant i skidskyttet. Redan innan VM hade norrmannen säkrat segern i den totala världscupen och i VM blev det fyra guld och ett silver.
– Det är otroligt bra. Så jag är verkligen nöjd, säger han till SVT Sport.

Johannes Thingnes Bö har dominerat i världscupen den här säsongen, han har tagit 12 segrar och redan efter tävlingarna i Soldier Hallow innan VM i Östersund hade 25-åringen säkrat segern i den totala världscupen.

Även VM blev en succé för norrmannen trots att det stående skyttet strulade för honom. Fyra guld och ett silver blev Thingnes Bös VM-facit.

– Jag vet att det är ett supermästerskap, säger Thingnes Bö.

Enda riktiga plumpen kom kanske i masstarten tidigare i mars där det blev fem bom vid sista stående skyttet och en 13:e plats, första loppet för säsongen som han inte blev topp tio.

Med tre världscuptävlingar i Oslo kvar hade han inte bara säkrat segern i den totala cupen utan också sprintcupen och distanscupen. Och med segrar i samtliga tävlingar i Oslo säkrade han också masstart- och jaktstartscupen

Han har gjort det som Martin Fourcade gjorde säsongerna 2015/16 och 2016/17. Vilket även kommer visa sig på norrmannens bankkonto. Segern i totala världscupen ger honom drygt 290 000 svenska kronor för samtliga fyra undercuper får han drygt 420 000 kronor till.

Totalt tog norrmannen 16 segrar i världscupen och slog därmed Fourcades och Magdalena Forsbergs rekord på 14 segrar under en säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer