Sebastian Samuelsson ser fluorvallan som ett stort problem Foto: Bildbyrån

Trots hälsoriskerna – Samuelsson fortsätter med fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

Att fluorvallan är farlig för miljön och hälsan är känt sedan innan. Sebastian Samuelsson är väl medveten om riskerna men ser det inte som någon möjlighet att sluta med fluorvallan.

– Det är ett jättestort problem så klart men skulle vi inte använda fluorvallan så är det ingen mening att tävla över huvud taget, säger Samuelsson till SVT Sport.

Fluorvalla har varit en stor fråga i skidvärlden de senaste veckorna. Enligt NRK så har man kunnat hitta skadliga spår av fluor i marken kring spåren i Lillehammer och Holmenkollen. Enligt Anna Kärrman, docent i miljökemi vid Örebro universitet, så är det även högst sannolikt att det finns spår av fluor i Lugnet i Falun.

FIS annonserade tidigare i höstas att man förbjuder fluorvallan från och med maj 2020. Bland skidskytteförbundet utreder man saken men har ännu inte kommit till något beslut. Sveriges bäste skidskytt på herrsidan, Sebastian Samuelsson, menar att fluorvallan bör förbjudas så fort som möjligt.

– Vi måste bli av med fluorvallan så fort som möjligt och det tror jag att alla är medvetna om, säger Samuelsson.

”Blir för stor konkurrensfördel”

Men trots att Samuelsson är väl medveten kring riskerna med det hälsofarliga vallan så menar skidskytten att han inte kommer att sluta användning innan det finns ett konkret beslut.

– Det är ett jättestort problem så klart. Men skulle vi inte använda fluorvallan så är det blir det en för stor fördel för konkurrenterna att det inte är någon ingen mening att tävla över huvud taget, säger Samuelsson till SVT Sport.

För Samuelsson är det viktigt att fluorvallan förbjuds men också att kontrollerna fungerar efter ett eventuellt förbud.

– Jag tror inte att problemet blir att hitta några alternativ till vallning men alternativen kommer ju göra att det går långsammare. Då är det viktigt att det finns en bra testmetod för att upptäcka det så att folk inte använder sig av fluorvallan, säger Samuelsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.