Pappa van der Poel: ”Han är ju överlägsen”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel tog inte bara sitt andra OS-guld i Peking under fredagen.

Han slog även sitt eget världsrekord på 10 000 meter – 12.30,74.

– Jag var inte speciellt orolig kan man säga, säger pappa Göran van der Poel i SVT:s direktsändning från Trollhättan.

Göran van der Poel, Nils pappa, var på plats i SK Trollhättans klubbhus för att följa sonens jakt på sitt andra OS-guld i Peking 2022.

När det stod klart att Nils van der Poel inte bara tagit guld, utan även krossat sitt egna världsrekord med 12.30,74 utbröt jublet i Trollhättan.

OS i Peking 2022

Men Göran van der Poel såg ut att ta det hela med ro.

– Jag var inte speciellt orolig kan man säga. Jag är rätt lugn av mig. Temperaturen går upp en del efteråt. Det är stabilit. Han är ju överlägsen. Jag har varit far till min son ända sedan han föddes, det är inga konstigheter med det, säger Göran van der Poel i SVT:s guldsändning.

”Kungadistansen”

Att andra OS-guldet kom på just 10 000 meter imponerade dock på pappa van der Poel.

– Det är 10 000 meter som är hans grej. 10 000 är 10 000; det är inte för inte den heter ”kungadistansen”, säger Göran van der Poel.

Göran van der Poel har haft sparsamt med kontakt med sonen under OS.

– Jag pratade med honom senast för fyra dagar sen; jag vill inte störa för mycket, säger Göran van der Poel innan han fortsätter firandet i SK Trollhättans klubbhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet