Wolfgang Pichler har hjälpt Nils van der Poel. Foto: Bildbyrån

Pichler en del av van der Poels framgång

Publicerad

Wolfgang Pichler har funnits med i bakgrunden till en svensk idrottsframgång. Har ni hört det förut? Skidskytte-legendaren har med ett finger i spelet bakom skriskosuccén Nils van der Poel.
– Han har bistått med en del tankar kring träning och tävling, säger van der Poel till SVT Sport.

– Vi har haft en del kontakt, säger det svenska VM-medaljhoppet.

– Jag fick stöd från SOK för drygt ett år sedan och det var väl egentligen Wolfgang Pichler som i och med hans anställning där jobbade ganska hårt för att jag skulle få det stödet. Han trodde på det jag gjorde.

Fingertoppskänla som så ofta förr av Pichler, som tog Sverige från en medlemåttig skidskyttenation till världsledande. Med tanke på van der Poels långa upphåll från sporten var det inte på något sätt givet att skrinnaren skulle få stöd till en satsning mot Peking. Men Pichler såg något i van der Poel.

”Vidgat vyerna för oss”

– Han har bistått med en del tankar kring träning och tävling. Det är ju generellt, när man är atlet inom en mindre sport som skridsko är i Sverige, så finns ju inte all kunskap om hur man blir duktig i sin egen idrott utan det kan behövas att man vidgar sina vyer lite grann och det har vi försökt göra. Wolfgang är en av de personerna som vi har pratat en hel del med för att få lite andra inblickar och se vår idrott ur ett annat perspektiv.

– Vi har ju väldigt mycket gemensamt med andra konditionsidrotter, men vår kultur kanske skiljer sig lite grann och bara för att kulturen säger en sak så är det inte säkert att den har rätt utan man måste hitta sätt att förändra den.  Och där har Wolfgang och andra varit väldigt hjälpsamma.

Pichlers jobb: Att hitta medaljchanser

Wolfgang Pichler blev förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget 1995-1998, och han tog även uppdraget 2002 efter att ha varit personlig tränare åt skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg under fyra års tid.

Från och med säsongen 2015 fram till 2019 var han återigen förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget efter att ha tränat ryska skidskyttedamerna mellan 2011 och 2014. Under hans ledning tog Sverige bland annat två guld och två silver under OS i Pyeongchang 2018.

Efter det  fick han sin nuvarande tjänst på SOK, som talangutvecklare med uppgift att hitta medaljchanser för Sverige i de sporterna som varit mer eller mindre bortglömda senaste åren och att förbereda unga vinterolympier för att lyckas satsa mot världstoppen.

I Nils van der Poel verkar tysken verkligen ha lyckats med sin arbetsbeskrivning.

Pichler drabbades av allvarliga hjärtproblem under ett cykelpass nära hemorten Ruhpolding i Tyskland i september 2020 men har sedan dess återhämtat sig.

KLIPP: Nils van der Poel får dubbla VM-platser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fantastiskt lopp av van der Poel. Foto: TV10/TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer